Hopp til innhold

Journalistpris til VG for Odin-saka

VG og journalistane Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen fekk Den store journalistprisen 2015. Dei fekk prisen for historia om Odin som blei mobba og tok sitt eige liv, berre 13 år gamal

Den store journalistprisen

HEDER: Journalistane Maria Mikkelsen og Synnøve Åsebø fekk Den store journalistprisen 2015 og 100.000 kroner i premie av Harald Stanghelle, juryleiar og til vanleg politisk redaktør i Aftenposten.

Foto: Gaute Zakariassen

Prisen blei delt ut i kveld av Norsk presseforbund på landsmøtet til Norsk journalistlag. Saka om Odin som VG skreiv sette i gang ein stor samfunnsdebatt om mobbing. Det siste 13 år gamle Odin Olsen Andersgård gjorde var å skrive ein lapp. Der stod det «Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett».

I talane til statsminister og konge

Harald Stanghelle i Norsk redaktørforening begrunna prisen slik:

– Historia om Odin skapte bevegelse. Den skapte engasjement. Hos unge. Hos eldre. Hos samfunnseliten. Den vart resonansbotn for nyttårstalane til både konge og statsminister. Minst 27 fakkeltog vart arrangert i vekene etter publiseringa, frå Kirkenes til Kristiansand. «Odinstiftelsen» er oppretta, sa politisk redaktør i Aftenposten Stanghelle og fortsette:

– Og «Historien om Odin» har påverka det utvalget som om kort tid legg fram sine råd for ein samfunnskvardag der nettopp slike som Odin SKAL kjenna at det nyttar å seia frå, sa Stanghelle som grunngjeving for prisen.

Prisverdig innsats

Vinnarane av Den store journalistprisen 2015 får 100.000 kr i premie. Harald Stanghelle leia juryen i år. Om prisen heiter det:

«Den store journalistprisen utdeles gjennom Norsk Presseforbund og skal gå til en medarbeider, eller en gruppe medarbeidere, som i løpet av siste år har gjort en særlig prisverdig innsats på journalistikkens område. Hensikten med prisen er å oppmuntre til og hedre kvalitet i journalistikken».

Les også:

– Starter stiftelse i Odins navn

– Håper flere barn blir hørt

– Tusener i fakkeltog mot mobbing

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober