Hopp til innhold

De fem minst MGP-aktige episodene i MGP-historien

Melodi Grand Prix forbindes gjerne med glitter, glamour og danseglade mennesker. Men dette er listen over de gangene norske Melodi Grand Prix var det motsatte.

Noen moret seg mer enn andre i 1965.

Noen MGP-deltakere moret seg mer enn andre i 1965.

Foto: NTB scanpix

Folk har gjerne et bilde av Melodi Grand Prix som noe glorete og krampeaktig feststemt. Men så i blant skjer det ting som bryter med dette bildet.

Dette er fem slike ting.

Den nifseste låten i Melodi Grand Prix-historien

"Jeg har en øy" er tidenes nifseste Melodi Grand Prix-låt

Sangene i Melodi Grand Prix er gjerne spenstige og livsbejaende, og blir fremført av positive mennesker som smiler til kamera. Men så har vi Jan Høiland i 1965.

Introen til «Jeg har en øy» høres ut som noe som blir spilt rett før en uskyldig kvinne blir drept i en skrekkfilm. Og teksten som så kommer høres ut som noe som blir sagt rett før en uskyldig kvinne blir drept i en skrekkfilm.

En sang om en amerikansk TV-serie

I 1971 var det en MGP-låt som handlet om en amerikansk TV-serie.

I 1971 var den amerikanske TV-serien «Ironside» svært populær her til land. Og i et litt pussig forsøk på å utnytte den populariteten, valgte Odd Børre og Jan-Erik Berntsen å synge en sang som handlet om nettopp hovedpersonen Ironside.

Og det var ikke bare teksten som var inspirert. I introen til låten hadde de inkorporert kjenningsmelodien til TV-serien. Noe som neppe er tillatt i Melodi Grand Prix-sammenheng.

Martin Scorsese sin Melodi Grand Prix-intro

I 1979 tenkte en alternativt under Melodi Grand Prix

I filmen «Goodfellas» fra 1990 har regissør Martin Scorsese en sammenhengende tagning fra en nattklubb som varer i nesten tre minutter. (Du finner den på nettet…) Scenen hylles som noe av det mest banebrytende arbeidet gjort i Hollywoods historie.

Men allerede på 70-tallet gjorde NRK noe lignende, i åpningen av Melodi Grand Prix 1979.

Dyrhaug har en dårlig dag på jobben

Ivar Dyrhaug har en dårlig dag på jobben i 1983.

I dag kjenner vi Ivar Dyrhaug som engasjert og energisk programleder i Beat for Beat. Men da han skulle lede Melodi Grand Prix i 1983 var han ingen av delene.

Og når i tillegg teknikken svikter, endte det hele opp som et av de minst minneverdige showene i MGPs historie.

Rune Rudberg sprer sine vinger

Rune Rudberg synger "Vinger over Europa"

La oss være ærlige; med unntak av seieren til Bobbysocks, så var ikke 80-tallet et gyllent ti-år for Melodi Grand Prix. Og selv når en prøvde seg med noen nyvinninger i 1989, så var ikke det året noe unntak. Dette året valgte en nemlig å inkorporere videobilder under fremføringen av sangene. Noe som slo særdeles uheldig ut for Rune Rudberg.

«Vinger over Europa» var trolig ment som en kampsang for fred. Men, når du ser billedleggingen av sangen, så viser den duer som blir skutt ned av luftvernsartilleri, bomber som treffer, brennende bygninger og, merkelig nok, badende mennesker.

Hele den eiendommelige seansen avsluttes med at Rudberg tryller frem en due, kysser den, før han klemmer den sammen og forlater scenen.

Hverken Rune Rudberg eller nevnte due spredde sine vinger over Europa det året.

Bonus: Se hvordan debatten om MGP foregikk på 1960-tallet:

Til og med forfatteren Jens Bjørneboe ringte inn for å delta i debatten.

For mer MGP, se Selskapet torsdag kveld 20.55 på NRK2. Da kommer blant annet artisten Karin Park for å snakke om MGP-låten sin.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.