Hopp til innhold

Dataforeninger vil prøve Økokrims popcorn-beslag

To norske ideelle dataorganisasjoner vil ha Økokrims beslag av domenet popcorn-time.no rettslig prøvet.

Popcorn Time

VIL PRØVE ØKOKRIMS BESLAG: NUUG og EFN mener beslaget åpner for at politiet vil kunne beslaglegge domenenavn kun på mistanke.

Foto: NRK

Det var i mars Økokrim tok beslag i domenet popcorn-time.no på mistanke om at det benyttes til straffbar medvirkning til brudd på åndsverkloven.

– Hvis beslaget blir opprettholdt, åpner dette for at politiet vil kunne beslaglegge domenenavn kun på mistanke, skriver Norwegian Unix User Group (NUUG) i en epost til NRK.

Prinsipielt viktig

NUUG og Elektronisk Forpost Norge (EFN) anser saken som prinsipielt viktig og mener beslaget tester grensene for ytringsfriheten.

De to foreningene mener at beslag av domenenavn er veldig inngripende og bare bør benyttes i unntakstilfeller der for eksempel liv er i umiddelbar fare, eller der saken er blitt prøvet for retten.

Et globalt problem

På vegne av NUUG og EFN sendte NUUGs advokatkontor Føyen Torkildsen fredag en begjæring om rettslig prøving av beslaget som ble gjort i mars.

Strømmetjenesten Popcorn Time gir brukerne tilgang til filmer og TV-serier. Økokrim mener domenet gjør materialet tilgjengelig uten samtykke fra rettighetshaverne, at dette krenker opphavsretten og at domenet utgjør en del av et globalt problem i stadig og rask utvikling.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)