Hopp til innhold

Danskene markerer «katastrofeåret 1814»

Med brask og bram er Norge i gang med å feire seg selv og 200 år med egen grunnlov, en feiring som skal vare gjennom hele 2014. Vår tidligere unionspartner Danmark ser imidlertid liten grunn til å juble.

Det danske rigsarkivet

Her i det danske Rigsarkivets gamle hvelv like ved Christiansborg, vises utstillingen «Katastrofeåret 1814 – da danskerne mistede Norge» fra januar til april.

Foto: Ernst Tobisch/Rigsarkivet

Plakat "Katastrofeåret 1814"

Mens Norge i år feirer 200 år med egen grunnlov, minnes danske historikere med gru det skjellsettende året 1814.

Foto: Anders Stange Jensen/leserbilde
Anders Dalsager, Rigsarkivet

Historiker Anders Dalsager ved Rigsarkivet forteller at utstillingen har fått mye oppmerksomhet i Danmark.

Foto: Tom Jersøe

Det danske Rigsarkivet har i anledning 200-årsjubileet for den norske Grunnloven åpnet en egen utstilling i sine lokaler like ved Christiansborg slott i København.

Temaet for utstillingen er imidlertid ikke en feiring av nabolandets 200 år med egen grunnlov, eller like lang tid med nordisk fred. Nei, det er utstillingen med temaet «Katastrofen 1814 – da danskerne mistede Norge» som siden januar har fått flere tusen besøkende til å ta turen inn i Rigsarkivets gamle hvelv.

Les også: Dette sa kong Harald i grunnlovstalen

Unike gjenstander

– Selv om utstillingen er liten, har den fått stor oppmerksomhet. Vi rakk å bli de første i Danmark som åpnet vår 1814-utstilling, og fikk over tusen besøkende bare de første ukene, forteller utstillingsansvarlig Anders Dalsager ved Rigsarkivet til NRK.no.

Utstillingen kan skilte med flere unike gjenstander som stammer fra den dansk-norske fellestiden. Både dokumenter fra middelalderen, Tordenskjolds våpenskjold og selve Kieltraktaten – dokumentet der kong Frederik 6. avsto Norge til Sverige i 1814 – har blitt hentet ut fra arkivet i anledning 200-årsmarkeringen av «katastrofeåret».

Les også: De glemske arvingene etter grunnlovens far

Fra stormakt til ingenting

Mens vi her i Norge har planlagt et helt år for å markere 200-årsjubileet med brask og bram, er 1814 et år danskene aller helt vil glemme. Fra å være del av en mellomstor stat, ble Danmark til et av Europas minste kongeriker. Et kongerike med en tom statskasse og en hovedstad bombet til ruiner under Napoleonskrigene.

– I tillegg ble tapet av Norge sett på av mange embetsmenn og intellektuelle som et enormt tap av kultur og identitet. I hovedstadens klubber sang man med på sangen «For Norge, kæmpers fødeland», mens den danske dikteren Grundtvig følte han hadde mistet halvparten av sine landsmenn, forteller historikeren.

Les også: VM-helten har hatt 70 000 kaffegjester i stua

Ved Københavns universitet tilbød studentene å la seg verve til den danske hæren for å kjempe imot at svenskene overtok Norge, som ble gitt som krigsbytte etter at Danmark sto på den tapende siden i Napoleonskrigene.

Kieltraktaten

Dette er Kieltraktaten, som er den endelige avtalen om at den danske kongen avstår Norge til Sverige. Traktaten ble til etter intensive forhandlinger mellom danske, svenske og britiske diplomater fra 10. til 14. januar 1814. Denne utgaven har de svenske fargene, og er underskrevet av kong Karl 13. Den danske utgaven, som er underskrevet av kong Frederik 6. befinner seg i Sveriges riksarkiv.

Foto: Torben Eskerod/det danske Rigsarkivet

Lot seg inspirere

Ifølge Anders Dalsager er det kun tapet av sørlige deler av Jylland til Tyskland i 1864 som regnes som et enda større nederlag for Danmark.

– I Danmark har vi ikke vært de samme siden. Etter tapet av Norge begynner mange diktere og intellektuelle å presentere den danske nasjonen på en ny måte. Det oppstår stumper av en nasjonalisme, der stadig flere dansker ser på seg selv som borgere i en liten, men jordbunden stat, og som trives med små forhold, forklarer Dalsager.

Les også: – En ryggmargsrefleks å være stolt over dette

I tillegg viser det seg at den norske Eidsvoll-forfatningen blir en enorm inspirasjonskilde for de mer demokratisk orienterte krefter i Danmark utover på 1800-tallet.

– Norge fikk jo sin grunnlov det året, mens danskene ble styrt av en enerådende konge helt frem til 1848, påpeker historikeren.

200 år med selvstyre

Rigsarkivet

Hvis man stiller alle arkivhyllene til det danske Rigsarkivet ved siden av hverandre, vil den historiske rekken strekke seg helt fra København til Berlin.

Foto: Torben Eskerod

16. februar gikk startskuddet for det norske feståret 2014 med NRKs direktesendte jubileumssending fra Eidsvoll. Det var på dagen 200 år etter at norske stormenn møtte prins Christian Frederik av Danmark samme sted for å overtale ham til å bli konge av et selvstendig Norge.

Se i Nett-TV: «Grunnlovsjubileet»

Selv om kongegjerningen ble en relativt kort affære og Norge ikke unngikk union med Sverige, beholdt vi vår rykende ferske grunnlov og flere rettigheter enn landet hadde under dansk kongedømme.

Gjennom ti uker har også dokumentarserien «Jakten på Norge» nøstet opp i trådene på hvordan Norge og nordmenn har kommet hit vi er i dag, og betydningen den norske grunnloven har hatt og fortsatt har i samfunnet. Siste episode sendes på NRK1 søndag kveld, men hele serien er også tilgjengelig i nett-TV.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober