Hopp til innhold

Daniel kan bli Europas dansekonge

Han har danset siden han var ti år. Nå skal 19 år gamle Daniel Modou Sarr danse seg til topps i Eurovisjonsfinalen for unge dansere. – Han har store sjanser. Det kan jeg si uten å ha sett de andre danserne, sier læreren hans.

Daniel Sarr

– Jeg blir nok nervøs tidsnok. Det er litt skummelt at så mange kommer til å se programmet på TV, sier Daniel Modou Sarr til NRK.no.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Nervøs? Ikke så langt, men det kommer nok rett før jeg skal på. Nå gjelder det bare å trene, trene og trene. Det er spennende, men litt skummelt også, sier Daniel Modou Sarr til NRK.no.

Oslo-gutten er Norges utvalgte til Eurovisjonsfinalen for unge dansere - dansens svar på Eurovision Song Contest. Her skal han møte skolerte dansere fra Sverige, Nederland, Hellas, Portugal, Polen, Slovenia, Kroatia, Tyskland og Kosovo.

Under kan du se video på Sarr sin audition til konkurransen:

Video Se Daniel danse

VIDEO: Se Daniel Sarr sin audition her!

– Jeg begynte med hiphop da jeg var rundt ti år, storesøsteren min tok meg med på treninger. Det var spennende å få lov til å være med, sier 19-åringen.

Daniel Sarr

Daniel Sarr har utviklet seg fra å bare drive med hiphop, til å bli en habil jazzballett-danser.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Så kom deltakelsen i «So You Think You Can Dance», hvor danselærer Merete Lingjærde satt i juryen. Hun oppfordret Daniel til å søke Kunsthøyskolen - til tross for at han bare gikk på ungdomsskolen.

– Jeg gjorde det, og fikk komme på audition, hvor jeg skulle danse jazzballett. Det hadde jeg aldri gjort før, så det ble litt flaut. Jeg kjente ikke til begrepene de brukte, sier Sarr.

Sikker lærer

Likevel kom han altså inn - bare 16 år gammel.

Merete Lingjærde har, i tillegg til dommerjobben i «So You Think You Can Dance», undervist i dans i over 20 år.

Daniel Sarr

– Nå gjelder det bare å trene, trene og trene, sier 19-åringen. Han bruker hele skoledagen på dans, og ofte mer enn det.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Hun er overbevist om at Daniel kan gjøre det bra i konkurransen - uten å ha sett de andre deltakerne.

– Daniel er født med en absolutt stilforståelse. Han kan se på noe, og så gjør han bare det. Jeg har ikke sett noen som han før, og jeg har jobbet her i 21 år, sier danselæreren.

Hun mener Daniel rett og slett fikser alt.

– Jeg har til gode å se noe han ikke fikser. Han er høy og veldig flott, og har en enorm hurtighet til å være så høy. Samtidig har han en ekstrem balanse og mykhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Daniel Sarr

Ingen kan si noe på spensten til 19 år gamle Daniel Sarr.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Vil ut i verden

Selv beskriver Daniel Sarr seg som en veldig musikalsk danser.

Daniel Sarr

Daniel Sarr har brukt så mye tid på TV-opptredner og forskjellige oppdrag, at han går et skoleår om igjen.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Jeg bruker musikken for det den er verdt, og er opptatt av variasjon i det jeg gjør. Jeg er eksplosiv, det har jeg fra hiphopen, forteller han.

Nå har han planer om å gjøre ferdig skolen, for så å reise ut i verden.

– Jeg har lyst til å trene på forskjellige steder, i forskjellige land. Det er viktig med bredde som danser, det gjør det lettere å få jobb.

For det er dans Daniel Modou Sarr er skapt for å holde på med.

– Dansen gjør at jeg rømmer litt bort fra hverdagen, bort fra stress og mas. Det er en deilig følelse, sier Norges håp i Eurovisjonsfinalen.

Slik blir finalen

erik solheim programleder

Erik Solbakken skal lede konkurransen fra Dansens Hus.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

NRK er vertskap for Eurovisjonsfinalen for unge dansere, som arrangeres i Dansens Hus i Oslo fredag 24. juni. Erik Solbakken er programleder, og programmet blir sendt direkte på NRK1.

Under konkurransen skal danserne opptre med en selvvalgt dans, som skal vare i halvannet minutt.

Så skal alle danserne delta i en felleskoreografi som den nederlandske koreografen Ed Wubbe gir dem instruksjoner i. Wubbe var også dommer i det norske uttaket.

Til slutt møtes de to beste finalistene til en god, gammeldags «battle», hvor dommerne til slutt skal kåre en vinner.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober