Hopp til innhold

Clarkson skjeller ut BBC-sjefer

Den suspenderte «Top Gear»-programlederen Jeremy Clarkson (54) kaller BBC-sjefene for noen «jævla idioter».

Jeremy Clarkson

HARD I KLYPA: Jeremy Clarkson deler ut harde karakteristikker av sjefene sine uka før det blir klart om han får beholde jobben sin eller ikke.

Foto: Matt Dunham / Ap

Jeremy Clarkson er suspendert etter at han skal ha dyttet og skjelt ut en av produsentene av det svært populære bilprogrammet «Top Gear». De tre siste episodene denne sesongen er lagt på vent av BBC, og en intern gransking har blitt gjennomført denne uka.

I neste uke skal allmennkringkasteren ta stilling til hva de skal gjøre med den svært omstridte programlederen.

Skjeller ut ledelsen

Men Clarkson har ingen planer om å gjøre seg lekker for arbeidsgiveren sin i påvente av sin mulige straff, og er raus med å bruke et fire bokstaver langt ord som begynner på f.

Ifølge The Guardian omtaler han BBC-sjefene som «fucking bastards» og sier at han forventer å bli sparket fra jobben.

Clarkson kommenterte saken under en veldedighetsauksjon i London torsdag, og her gjorde han det klart at BBC har «fucked themselves». Overfor tilhørerne la han til at Top Gear var et bra show, men at sjefene «fucked it up».

Clarkson auksjonerte bort muligheten til å kjøre en runde rundt Top Gears testløype for 100.000 pund. Clarkson sa at han selv kunne tenke seg å kjøre en siste runde rundt testløypa før «de jævla idiotene» sparker ham.

– Det blir tårevått når jeg gjør det, men faen heller, la oss gjøre det.

Siste sjanse

Saken har engasjert bredt, og statsminister David Cameron har gått ut med en slags støtte til sin venn Clarkson:

– Han gleder og underholder så mange – inkludert mine barn, som ville bli knust om Clarkson ble tatt av lufta. Jeg håper partene kan finne ut av dette, fordi det er et strålende program, og han er et enormt talent, har Cameron sagt til BBC, og understreker at han ikke vil blande seg inn i hvordan den britiske allmennkringkasteren løser dette.

I fjor fikk Clarkson vite at han har brukt opp sine sjanser hos BBC og at jobben hans hang i en tynn tråd om han endte opp i flere kontroverser.

En internettkampanje for å få Clarkson tilbake har så langt fått nesten en million underskrifter.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober