Hopp til innhold

200 eksemplar av Charlie Hebdo skal være på vei til Norge

200 utgaver av Charlie Hebdo skal være på veg til Norge. Politiet er kjent med at satiremagasinet som har en karikaturtegning av profeten Mohammed på forsida kan komme.

Charlie Hebdo

DREPT: Tilsammen tolv mennesker ble drept 7. januar da to terrorister gikk til angrep på Charlie Hebdo-redaksjonen.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Etter det NRK erfarer så er det snakk om 200 eksemplarer av den første utgaven av satiremagasinet etter terroranslaget.

Politiet informert

Politiet er kjent med opplysningene om at det omstridte karikaturbladet kan bli solgt:

– Vi er kjent med at det skal komme blader, men har foreløpig ikke blitt spurt av Interpress, Narvesen eller Reitan om sikkerhetsvurderinger eller tiltak. Vi følger med og vil ta de henvendelser som kommer, sier Johan Fredriksen i Oslo-politiet til NRK.

Reitan Convenience, som driver Narvesen-kjeden, kan ennå ikke bekrefte at magasinet kommer for salg også her i landet, men det er stor etterspørsel etter det, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ida Håvik i Reitan Convenience tirsdag, skriver NTB.

– Vi har ikke tatt en beslutning, men har kartlagt mulighetene etter forespørsel fra kunder, sier Håvik til NRK.

Mohammed på forsiden

Forsiden har allerede blitt sluppet i internasjonale medier. Der står det «Alt er tilgitt» og i tillegg så holder en karikert og gråtende versjon av profeten Mohammed opp et skilt der det står «Jeg er Charlie».

Opplaget er øket fra 1 million eksemplarer til tre og onsdagens utgave skal bli overstt til 16 språk. Det er ennå uklart om Charlie Hebdo kommer på norsk.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober