Hopp til innhold

Charlie Hebdo gis ut i millionopplag

Det terrorrammede satiremagasinet kommer ut i neste uke i et opplag på én million eksemplarer. Samtidig gir den franske stat én million euro for å sikre videre drift.

En person leser Charlie Hebdo

MILLIONOPPLAG: Magasinet Charle Hebdo kommer ut i neste uke i rekordopplag etter å ha fått massiv støtte og gratis arbeidsinnsats.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Charlie Hebdo-spaltist Patrick Pelloux bekrefter at Charlie Hebdo vil komme med sin ukentlige utgave også neste onsdag til tross for tapet av ni medarbeidere i terrorangrepet i Paris.

– Det er veldig vanskelig. Vi tynges alle av sorg og frykt. Men vi ønsker å gjøre det likevel, for dumskap skal ikke seire, sier spaltisten Patrick Pelloux, og legger til at magasinets stab snart skal møtes igjen.

Satirebladet mistet ni medarbeidere i onsdagens angrep, blant dem fem av de avgjørende tegnerne: Stéphane Charbonnier (47), Jean Cabut (76), Georges Wolinski (80), Bernard Verlhac (57) og Philippe Honoré (74).

Ofrene for terrorangrepet mot Charlie Hebdo-redaksjonen

DREPT: Øverst fra venstre: Bernard Maris, Georges Wolinski og Jean «Cabu» Cabut. Nederst fra venstre: Stephane «Charb» Charbonnier, Bernhard «Tignous» Verlhac og Philippe Honore.

Foto: GUILLAUME BAPTISTE / AFP

Tilbudt hjelp

Tidsskriftets advokat Richard Malka sier nummeret bare blir på åtte sider, mot de vanlige 16. Men opplaget blir på én million, mot de vanlige 60.000.

Flere franske medieorganisasjoner har stilt opp med økonomiske garantier og mannskap, slik at bladet kan komme ut.

Den gjenværende Charlie Hebdo-redaksjonen har takket ja til tilbudet fra den franske avisen Libération om å bruke deres lokaler for å produsere den neste og kommende utgaver av magasinet. Avisen ga satiremagasinet det samme tilbudet i 2011 da kontorene deres ble ødelagt i et bombeangrep.

Le Monde skriver at pengene fra salget av det førstkommende Charlie Hebdo-nummeret skal gå til ofrenes familier. Distributørene frasier seg sin pengeandel, så alle pengene skal gå til de etterlatte.

Patrick Pelloux

SORG OG FRYKT: Spaltisten Patrick Pelloux sier at redaksjonen snart skal møtes igjen for å få gitt ut neste nummer av Charlie Hebdo.

Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

Til sammen mottar satiremagasinet 500.000 euro i støtte og gratisarbeid for å kunne fortsette driften, melder Les Echos.

Samtidig har kulturministeren i Frankrike torsdag kveld kunngjort at de stiller 1 million euro til rådighet for å sikre videre drift av satiremagasinet Charlie Hebdo, skriver Le Monde.

Må gis ut

Tidligere redaktør i den franske avisa La Liberation, Serge July, kom onsdag med en sterk appell til franske medier om å hjelpe Charlie Hebdo å komme ut som normalt også neste uke.

– Terroristene sa: Vi har drept Charlie Hebdo. Det må ikke skje! Det må ikke komme ut en halv eller en liten utgave. Alle franske medier må gå sammen om å sikre en skikkelig utgivelse, sa July.

– Charlie MÅ komme ut onsdag, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober