Ceasefire

Afrikansk hip hop er i fremgang, og 21-årige Emmanuel Jal fra Sudan blir regnet som en av de fremste utøverne innen sjangeren. Sammen med Abdel Gadir Salim kommer han nå med plata «Ceasefire» - på norsk «Våpenhvile». Den er et politisk prosjekt, men først og fremst er den et sjeldent godt samspill.

Av Kjetil Bjørgan

Han har en lavmeldt og mild stemme, med en merkelig gjennomslagskraft. Hip-hoper Emmanuel Jal har fått stjernestatus i Afrika, og navnet har kommet på manges lepper også utenfor kontinentet. Men først nå kommer han med sin debutplate, i samarbeid med Abdel Gadir Salim.

Emmanuel Jal «Ceasefire» World music network and Riverboat Records 2005

Bidrag til fredsprosessen

De er begge fra Sudan. Emmanuel Jal var barnesoldaten fra sør som ble smuglet ut av landet. Abdil Gadir Salim er sangeren og oudspilleren fra det islamske nord. Sammen har de med plata «Ceasefire» laget et viktig symbol for samarbeid mellom folk som har vært i krig i mer enn 20 år. Dette er et bidrag til den pågående fredsprosessen i landet, det hører vi i de enkelte engelske tekstpartiene som henvender seg direkte til oss med et utvetydig politisk budskap: «We need peace for us Sudanese. Salam.»

Dette er musikk som gjenspeiler en sammensatt kultur. Vi hører sudansk, engelsk og arabisk, og gamle og nye instrumenter om hverandre. Selve koblingen av en oud med et moderne raputtrykk er ikke nytt, men heller ikke oppbrukt, for her finnes det mange muligheter. Dessuten er det en god idé å la to så forskjellige musikere samarbeide. For i tillegg til melodiene tar også Salim med seg mange instrumenter inn i den hardtslående beaten i Jals hip hop og gir den et organisk preg. Og Jal bidrar til at Salims musikk blir røffere og mer urban enn det ellers ville hørt ut.

Fortjener oppmerksomhet

Dette er en godt produsert plate som plasserer oss midt i et spennende landskap med overraskende lyder fra alle kanter. Vi er på gaten, vi reiser på en sudansk bluesbølge og vi møter hele tiden på musikere som dukker opp med interessante instrumentkoblinger. Og de kan spille! «Ceasefire» er ikke bare et politisk prosjekt; det er en danseplate med et sjeldent samspill som fortjener oppmerksomhet.

Kulturnytt, NRK P2, 11. oktober 2005

Lyd og video

Lenker

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.