Hopp til innhold

Bygger nytt Deichmanske og leier ut 40 prosent

Ved 15-tiden onsdag fortalte byrådsleder Raymond Johansen at byggingen av nytt Deichmanske bibliotek i Oslo skal igangsettes, men at rundt 40 prosent vil leies ut til andre aktører.

Pressekonferanse om Deichmanske

STØ KURS: Byrådsleder Raymond Johansen bekreftet onsdag ettermiddag at byrådet fortsetter utbyggingen av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Byrådslederen i Oslo gjorde det onsdag klart at byrådet i Oslo fortsetter planene om å bygge det nye hovedbiblioteket i Bjørvika.

Byrådsleder Raymond Johansen

FORTSETTER: Byrådsleder Raymond Johansen gjorde det klart i dag at arbeidet med et nytt hovedbibliotek i Bjørvika fortsetter.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Byregjeringen skal legge 388 millioner kroner på bordet for å igangsette byggingen av et nytt hovedbibliotek i Bjørvika, sa Johansen.

For to uker siden ble det kjent at det nye rødgrønne byrådet vurderte å droppe byggingen av nytt hovedbibliotek på grunn av kostnadssprekk.

Aftenposten skrev at det lå an til at Deichman ikke får disponere hele det nye bygget i Bjørvika, men at de må dele det med andre aktører. Dette bekreftet Johansen på pressekonferansen.

– Vår konklusjon er at alternativ arealdisponering av Diagonale (tomten) er det mest hensiktsmessige alternativet å gå videre med, sa Johansen.

– Vi vil be om en fullmakt til å gjøre 7500 kvadratmeter tilgjengelig for utleie til kommunale, statlige og private aktører som naturlig hører hjemme i et morderne kunnskapsmiljø, sa han.

Over 60 prosent skal fortsatt gå til biblioteksformål. Eventuelle leietakere skulle byrådet komme tilbake til.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen var glad for at planene om nytt bibliotek fortsetter som planlagt.

– Jeg er veldig glad for at gjennomgangen vi har hatt viser at det grunnlag for å gå videre med nytt hovedbibliotek i Bjørvika, sa hun.

Byregjeringen holdt pressekonferanse om det nye biblioteket i Bjørvika

VIDEO: Se byrådsleder Raymond Johansens innledning fra pressekonferansen onsdag.

Jubler

Allerede nå er det bygget et gigantisk hull på tomten i Bjørvika der biblioteket skal stå. Å stanse byggingen ville ha kostet minst 700 millioner kroner, noe som skal ha veid tungt for byrådet.

Forfatter Tom Egeland er blant dem som er svært fornøyd med at planene ser ut til å ikke skrotes, samtidig som Frp er overrasket over byrådet.

Etter at bystyret bestemte seg for å gi det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg avløsning for 30 år siden har nemlig ideene, utredningene og kranglene vært mange.

Deichmanske

STORT HULL: Slik ser det ut på byggetomten i Bjørvika i Oslo

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Tautrekking i 30 år

Blant planene som har florert, er å legge Deichmanske bibliotek til Galleri Oslo, Folketeatret eller på tomta som i stedet ble til Byporten. Og både i 2001 og 2006 ble det bestemt at biblioteket skulle legges til Vestbanen - uten at det heller skjedde.

Til slutt, i 2009, lagde Erling Lae (H) og Trond Giske (Ap) en plan sammen. Vi skulle heller bygge nytt Nasjonalmuseum på Vestbanetomta og nytt bibliotek nord for Operaen i Bjørvika.

Siden da har biblioteket gått fra å skulle koste 1,18 milliarder kroner og være ferdig i 2016 til å skulle koste 3,1 milliarder og kunne stå ferdig i 2019. For vann har strømmet inn i byggetomta og det har kommet rapport om dårlig prosjektledelse.

En 30 år lang kronglete historie om nye Deichman.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober