Standard Time - Disse arbeiderne bygger klokka hvert eneste minutt. - Foto: Skjermdump / Standard Time

Disse arbeiderne bygger klokka hvert eneste minutt.

Foto: Skjermdump / Standard Time

Bygger klokken hvert minutt

En 24 timer lang video har gått som en farsott gjennom sosiale medier de siste dagene. Av hva? En gjeng snekkere som bygger klokken, hvert minutt.

Du har kanskje sett linken på Facebook. Eller blitt oppfordret på Twitter til å gå inn på en side med en kryptisk adresse. Det som møter deg er en video med en gjeng snekkere som aldri hviler. De holder nemlig klokken i gang.

Følg klokken her

1611 ombygginger

Prosjektet som heter Standard Time er laget av performancekunstneren Mark Formanek, og det hele startet i 2007.

– Standard Time er et prosjekt som varer i nøyaktig 24 timer. Det er tatt opp på film, men dette opptaket er mer enn bare en film. Det er også en fullt fungerende klokke. Selv om klokken blir eldre for hver dag, er den fortsatt helt moderne og punktlig, forklarer Formanek på websiden sin.

Prosjektet skal også være et symbol på det moderne menneskets konstante tidspress, med deadlines og oppgaver som alltid må møtes og jaget etter klokka.

En gruppe på 70 arbeidere som jobber i skift jager minuttene for å holde klokka oppdatert. 30 planker blir brukt i den fire meter høye og 12 meter lange klokka. Med en gang et minutt er ferdig laget, begynner arbeiderne på det neste.

Til sammen 1611 ganger blir klokken bygget om, og hele seansen blir gjort på pinlig nøyaktig 24 timer.

Prosjektet har blitt gjennomført flere ganger i mange byer, og senest på kunstfestivalen AV i Newcastle i mars.

Bakomfilm fra prosjektet:

Klokke-app

Med hjelp og støtte fra firmaet Datenstrudel, ble prosjektet til slutt festet til film i 2009 på Alexanderplatz i Berlin. Videoen har senere blitt omgjort til programvare man kan installere på dataen, og som synkroniseres med den innebygde klokken. Slik blir klokkenviedoen et fullt fungerende ur.

Formanek er heller ikke alene om menneskedrevne klokker. I 2009, på Art Basel Miami Beach, var det en mann som tegnet viserne på en analog klokke hvert minutt i 12 timer, før hele seansen startet på nytt.

Siste nytt: Kultur

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

 • Coldplay - Foto: JUAN MEDINA / Reuters
  Foto: JUAN MEDINA / Reuters

  Coldplay gir 10.000 £ til syk fan

  Coldplay har donert 10.000 pund til Jody Duff som lider av multippel sklerose.

  Chris Martin & co. dedikerte også en sang til Duff fra scenen i Royal Albert Hall. Pengene skal gå til Duffs innsamling til forskning på sykdommen, skriver engelske NME.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.