Standard Time - Disse arbeiderne bygger klokka hvert eneste minutt. - Foto: Skjermdump / Standard Time

Disse arbeiderne bygger klokka hvert eneste minutt.

Foto: Skjermdump / Standard Time

Bygger klokken hvert minutt

En 24 timer lang video har gått som en farsott gjennom sosiale medier de siste dagene. Av hva? En gjeng snekkere som bygger klokken, hvert minutt.

Du har kanskje sett linken på Facebook. Eller blitt oppfordret på Twitter til å gå inn på en side med en kryptisk adresse. Det som møter deg er en video med en gjeng snekkere som aldri hviler. De holder nemlig klokken i gang.

Følg klokken her

1611 ombygginger

Prosjektet som heter Standard Time er laget av performancekunstneren Mark Formanek, og det hele startet i 2007.

– Standard Time er et prosjekt som varer i nøyaktig 24 timer. Det er tatt opp på film, men dette opptaket er mer enn bare en film. Det er også en fullt fungerende klokke. Selv om klokken blir eldre for hver dag, er den fortsatt helt moderne og punktlig, forklarer Formanek på websiden sin.

Prosjektet skal også være et symbol på det moderne menneskets konstante tidspress, med deadlines og oppgaver som alltid må møtes og jaget etter klokka.

En gruppe på 70 arbeidere som jobber i skift jager minuttene for å holde klokka oppdatert. 30 planker blir brukt i den fire meter høye og 12 meter lange klokka. Med en gang et minutt er ferdig laget, begynner arbeiderne på det neste.

Til sammen 1611 ganger blir klokken bygget om, og hele seansen blir gjort på pinlig nøyaktig 24 timer.

Prosjektet har blitt gjennomført flere ganger i mange byer, og senest på kunstfestivalen AV i Newcastle i mars.

Bakomfilm fra prosjektet:

Klokke-app

Med hjelp og støtte fra firmaet Datenstrudel, ble prosjektet til slutt festet til film i 2009 på Alexanderplatz i Berlin. Videoen har senere blitt omgjort til programvare man kan installere på dataen, og som synkroniseres med den innebygde klokken. Slik blir klokkenviedoen et fullt fungerende ur.

Formanek er heller ikke alene om menneskedrevne klokker. I 2009, på Art Basel Miami Beach, var det en mann som tegnet viserne på en analog klokke hvert minutt i 12 timer, før hele seansen startet på nytt.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.