Hopp til innhold

Bygger klokken hvert minutt

En 24 timer lang video har gått som en farsott gjennom sosiale medier de siste dagene. Av hva? En gjeng snekkere som bygger klokken, hvert minutt.

Standard Time

Disse arbeiderne bygger klokka hvert eneste minutt.

Foto: Skjermdump / Standard Time

Du har kanskje sett linken på Facebook. Eller blitt oppfordret på Twitter til å gå inn på en side med en kryptisk adresse. Det som møter deg er en video med en gjeng snekkere som aldri hviler. De holder nemlig klokken i gang.

Følg klokken her

1611 ombygginger

Prosjektet som heter Standard Time er laget av performancekunstneren Mark Formanek, og det hele startet i 2007.

– Standard Time er et prosjekt som varer i nøyaktig 24 timer. Det er tatt opp på film, men dette opptaket er mer enn bare en film. Det er også en fullt fungerende klokke. Selv om klokken blir eldre for hver dag, er den fortsatt helt moderne og punktlig, forklarer Formanek på websiden sin.

Prosjektet skal også være et symbol på det moderne menneskets konstante tidspress, med deadlines og oppgaver som alltid må møtes og jaget etter klokka.

En gruppe på 70 arbeidere som jobber i skift jager minuttene for å holde klokka oppdatert. 30 planker blir brukt i den fire meter høye og 12 meter lange klokka. Med en gang et minutt er ferdig laget, begynner arbeiderne på det neste.

Til sammen 1611 ganger blir klokken bygget om, og hele seansen blir gjort på pinlig nøyaktig 24 timer.

Prosjektet har blitt gjennomført flere ganger i mange byer, og senest på kunstfestivalen AV i Newcastle i mars.

Bakomfilm fra prosjektet:

Klokke-app

Med hjelp og støtte fra firmaet Datenstrudel, ble prosjektet til slutt festet til film i 2009 på Alexanderplatz i Berlin. Videoen har senere blitt omgjort til programvare man kan installere på dataen, og som synkroniseres med den innebygde klokken. Slik blir klokkenviedoen et fullt fungerende ur.

Formanek er heller ikke alene om menneskedrevne klokker. I 2009, på Art Basel Miami Beach, var det en mann som tegnet viserne på en analog klokke hvert minutt i 12 timer, før hele seansen startet på nytt.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober