Hopp til innhold

Brit Elisabeth Haagensli vant hedersprisen

Sanger, komiker, teater- og revyskuespiller Brit Elisabeth Haagensli vant den gjeveste prisen i årets utgave av Komiprisen.

Brit Elisabeth Haagensli vinner Hedersprisen

HEDERSPRISEN: En rørt Brit Elisabeth Haagensli mottar Hedersprisen

Tradisjonen tro, ble den direktesendte humorfesten i Bergen avsluttet med den store og gjeve hedersprisen.

Årets hederspris går til Brit Elisabeth Haagensli. Juryen kaller henne en kvinnelig bauta innen norsk teater, film og TV, men som først og fremst er kjent for sine komiske roller og karakterer.

Brit Elisabeth selv var tydelig rørt av å bli utnevnt som hedersprisvinner.

– Dette er en eventyrlig overraskelse, og jeg er kjemperørt, sa Haagensli i sin takketale.

Innholdsrik karriere

Gammel dame er vond å vende

KOLLEGER: Haagensli har ofte vært å se sammen med Anne Marie Ottersen. Her fra teaterstykket «Gammel dame er vond å vende»

Foto: Javad Parsa / VG

Haagensli startet sin karriere som elev ved Det Norske Teatret og var i en årrekke fast ansatt der hvor hun blant annet gjorde store roller i musikalene Cats og Lés Miserables før hun kastet seg ut i freelancelivet.

Det ble revyer og komedier på ABC-teateret og Chat Noir samt samarbeide med Dizzie Tunes og flere av de største komikere og komedienner vi har og har hatt.

Hun har tidligere mottat Leif Justers ærespris, Leonardstatuetten, Amandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle i filmen «Absolutt Blåmandag»

I TV-sammenheng spenner karrieren over alt fra «Melodi Grand Prix» til vanvittig populære situasjonskomedier, men det er vel rollen som Kari i «Fredrikssons fabrikk» de aller fleste husker henne fra.

Du kan se alt fra «Fredrikssons fabrikk» i NRKs nett-arkiver:

Lurt av Furuseth

I et humorinnslag som ble vist under Komiprisen 2016, møtte hedersprisvinner Haagensli og kollega Anne Marie Ottersen komiker Else Kåss Furuseth for å finne morsomme ideer til en sketsj som de sammen skulle fremføre i prisutdelingen.

Else Kåss Furuseth lurer Anne Marie Ottersen og Brit Elisabeth Haagensli

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober