Hopp til innhold

Storm rundt Breivik-teater i Amsterdam

For første gang blir en historie om Anders Behring Breivik satt opp på en teaterscene. Allerede før premieren i Amsterdam i morgen, stormer det rundt ham som har skrevet dialogen.

Anders Behring Breivik og Geert Wilders

Et tenkt møte mellom Anders Behring Breivik og Geert Wilders er teaterstykkets idé.(Fotomontasje)

En flyplass er den tenkte arenaen for et møte mellom terroristen og den omstridte høyrefløypolitikeren Geert Wilders.

– Hvor langt er du villig til å gå for dine ideer? spør Breivik politikeren i det nyskrevne teaterstykket.

Theodor Holman

Theodor Holman. Foto Erlend Moe, NRK

Det er det anerkjente kultursenteret «De Balie» som setter opp den tenkte dialogen mellom de to. Stykket er skrevet av nederlandske Theodor Holman. Det har premiere torsdag.

Føler seg beslektet

Det er ikke bare stykket det stormer rundt, det er også utsagnene til Holman som har skapt bråk. De siste par dagene har han i avisintervjuer sagt at han føler seg politisk beslektet med Anders Behring Breivik.

– Jeg har ingen respekt for ham i det hele tatt. Men jeg forstår noen av hans ideer. Det er ikke komplett galskap alt sammen, sier Holman.

Hør ham i Kulturnytt:

Han er etter eget utsagn bestevenn med Theo van Gogh, filmskaperen som ble drept av en islamist i Amsterdam i 2004.

– Både jeg og Theo deler, og delte, noen av Breiviks meninger, sier Holman.

Yoeri Albrecht

Yoeri Albrecht

Foto: Jan Boeve / De Baile

Prosjektet har vært omstridt helt siden planene ble kjent. De Balies kunstneriske leder, Yoeri Albrecht, har forsvart dem.

– Nødvendig

– Jeg tror vi må kommentere forferdelige hendelser kunstnerisk. Ellers er vi ute av stand til å forstå dem, sa han til NRK i februar.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har uttrykt beundring for den nederlandske politikeren i sitt såkalte manifest og har sitert Wilders´ antiislamske utspill i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

De Balie

Kultursenteret de Balie. Foto: Erlend Moe, NRK

Olivier Willemsen hos arrangøren de Balie, skjønner at de har rørt borti noe som vekker reaksjoner, med kontroversielle Theodor Holman som dramatiker og en Breivik-figur på scenen.

Men han forsvarer stykket og kaller det et tankeeksperiment.

– Det er et tenkt møte mellom terroristen og Geert Wilders som er blitt til teater, sier Willemsen.

Truer med demonstrasjoner

Geert Wilders er invitert, men kommer trolig ikke til premieren torsdag. En gruppe har truet med demonstrasjoner utenfor teateret.

Det nederlandske kultursenteret er først ute, men det planlegges kunstprosjekter med bakgrunn i 22. juli-terroren i flere land.

Størst blest har det vært om den danske regissøren Christian Lollikes monolog «Manifest 2083». Det skal settes opp på CaféTeatret i København til sommeren.

Pårørende etter 22. juli-terroren har protestert.

Det er faktisk utrolig støtende, sa Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)