Hopp til innhold

Rivertonprisen til Karin Fossum

Første kvinne på 15 år til å vinne krimlitteraturprisen.

Karin Fossum

Karin Fossum er vinneren av Rivertonprisen 2014, og dermed den tredje i historien til å vinne sin andre pris.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Karin Fossum (60) er vinner av Rivertonprisen for 2014. Hennes roman «Helvetesilden» er av juryen vurdert til å være det beste kriminallitterære verket som kom ut i fjor.

Fossum vant også Rivertonprisen i 1996 for «Se deg ikke tilbake», og er dermed den tredje i historien til å vinne to priser – sammen med Jon Michelet og Gunnar Staalesen.

Fossum er også den første kvinnen til å vinne prisen siden Unni Lindell vant i 1999.

– Denne så jeg ikke komme. Det skyldes ikke bare at jeg har fått prisen før, men jeg har de siste månedene vært opptatt med en diktsamling som kommer i løpet av våren, sier årets prisvinner Karin Fossum, og omtaler prisen som «en ufattelig stor og gledelig overraskelse».

Karin Fossum mottar Rivertonprisen for andre gang

VIDEO: Karin Fossum mottar Rivertonprisen.

Konrad Sejer

«Helvetesilden» inngår i serien om kriminaletterforsker Konrad Sejer, og han får i oppgave å finne årsaken til at en liten gutt og hans mor blir funnet brutalt drept i en campingvogn.

Aftenposten skrev dette om boken i sin anmeldelse:

«Helvetesilden spiller på alle de riktige strengene både for den tradisjonsbundne krimleser som vil ha en genuint spennende story å sette tennene i, og for dem som bare sneier innom en i utgangspunktet fremmed sjanger.»

Dagbladet var mer nøkterne i sin omtale, og mente boka mangler en nødvendig nerve.

– Vondt og brutalt

Juryen skriver i sin begrunnelse for prisen at Fossum dyrker nærportrettet av menneskene hun forteller om, og lar leseren komme bak fasaden og under huden i sin søken etter motiv og årsak for forbrytelsene.

– Slik er det også denne gangen hvor hun fokuserer med stor innlevelse på barn og oppvekst, alenemødre og omsorg. Det er sårt og vondt og brutalt, heter det.

Les NRKs bokblogg: Er norsk krim i ferd med å underholde seg selv ihjel?

Karin Fossum var Norges første krimdronning, og én av pionérene i Nordic Crime-bølgen i utlandet. Nå har hun trukket seg tilbake fra rampelyset. Bokprogrammet fikk likevel komme hjem til Fossum for å snakke om kriminalitet, skriveprosessen og hennes dramatiske forhold til livet. Portrettserie med norske forfattere. (1:8)

Dette var de nominerte

• Karin Fossum, «Helvetesilden»
• Asbjørn Jaklin, «Rød sone»
• Merete Junker, «Venuspassasjen»
• Marit Reiersgård, «Jenta uten hjerte»
• Gunnar Staalesen, «Ingen er så trygg i fare»

I fjor var det krimdebutanten Gard Sveen som vant prisen , og dermed danket ut blant annet Jo Nesbø, med boken «Den siste pilegrimen».

Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening og De norske Bokklubbene. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP