Hopp til innhold

Rådyret

Usedvanlig sterk roman som borer dypt i menneskelig tragedie. En renselse å lese!

Magda Szabo

Magda Szabó. Foto: Gyldendal

Foto: Gyldendal

"Rådyret" av Magda Szabó er en besnærende roman. Umiddelbart er den ikke lett tilgjengelig, for vi kastes rett inn i en handling der det nevnes navn etter navn, men ingen forklares. Hvem er det som snakker? Hva er det som har skjedd? Og hvem er adressaten for denne talestrømmen?

Historien som fortelles er ikke kronologisk; det går i store sprang mellom tidlig barndom og de siste timers hendelser, og fortellingen veksler mellom virkelighet, fantasi og drøm. Litt etter litt utfylles bildet i denne enetalen, som vi etterhvert skjønner blir ført av skuespillerinnen Eszter. Mottakeren er elskeren Lõrinc, som er hennes glede og forbannelse.

Fattigdom og misunnelse

Eszter er født inn i en rik familie, men er vokst opp i ytterste fattigdom i mellomkrigstidens Ungarn. Foreldrenes kjærlighet har ført dem bort fra den adelige slekten, farens sykdom gjør at mor må gi pianoundervisning, mens Eszter gjør alt grovarbeidet i huset. I tillegg selger hun sitt intellekt til mindre begavede medelever.

Foreldrenes intense kjærlighet støter Eszter bort. Frustrasjonen over tilværelsens uutholdelige tyngde kanalierer hun i et hat til venninnen Angela, som har alt det Eszter ikke har: Hun er rik, vakker, god og snill. Men hvem ville vel ikke brukt tid på veldelighet hvis man alltid var varm og mett i magen, og ble møtt av omverdenens kjærlighet? tenker Eszter, som gir gode grunner til at hun er blitt som hun er blitt.

Eszter ler der andre gråter. Når bombene faller under andre verdenskrig, ler hun fordi nå blir også de rike rammet. Hun blir skuespiller - hun tar på seg masker. Hun viser aldri sitt sanne jeg; bare på scenen kan hun presist og omsvøpsløst utlevere andres smerte, andres sjelsliv blottet til skue.

Nådeløse avsløringer

"Rådyret" gir et portrett av en kvinne som brutalt avslører seg selv. Hatet til venninnen Angela overskygger alt annet. Når hun som voksen skuespillerinne oppdager at mannen hun elsker er gift med Angela, kommer barndommens vonde minner tilbake. Romanen er en oppveksthistorie, en kjærlighetshistorie og en samfunnsbeskrivelse. Den gir innsyn i et sinn som har sin helt egen logikk, og som er skremmende gjenkjennelig for flere av oss. Dette er en bok som utvider forståelsen av menneskenes psyke.

Magda Szabó ble født i 1917, og døde i 2007, 90 år gammel. Da hadde hun opplevd at bøkene hennes hadde en renessanse i Norge. "Døren" kom på norsk i 2006, en minst like sterk leseropplevelse som "Rådyret". Szabós bøker er overatt til en trettitalls språk.

"Rådyret" er utgitt på et presist og subtilt norsk av Ferenc Kemény. Det lyder ørlite gammelmodig, men det passer perfekt til denne romanen, som første gang kom ut på norsk i 1969.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK