Hopp til innhold

Sprudlende språklek

Den skotske forfatteren Ali Smith er en av Storbritannias mest lekne forfattere. Hun leker seg med ord, med virkelighet og fiksjon. I romanen "På stedet mil" er hun mer humoristisk enn på lenge.

Ali Smith
Foto: Sarah Wood

50 år gamle Ali Smith har alltid lekt seg med ord. Helt fra debuten i 1995 med med novellsamlingen Free Love and Other Stories etterfulgt av novellsamlingen Other Stories and Other Stories. Hun har skrevet noveller, romaner, skuespill, skriver for Times Litterary Supplement og The Guardian, er prisbelønnet og oversatt til mange språk. Til norsk er hun så heldig å bli oversatt av Merete Alfsen, som synes å ha like stor glede av å finne frem til det helt konkrete ordet, og aller helst ord med dobbel betydning. Alfsen skal ha sin bit av æren for at Ali Smith har opparbeidet seg et entusiastisk og trofast publikum i Norge.

Blant entusiastene er jeg. Å lese Ali Smith er alltid en overraskelse, selv om stilen går igjen fra bok til bok. I På stedet mil handler det om den middelaldrende Miles, som låser seg inne på et rom i et hus der han er middagsgjest og nekter å komme ut. Vertskapet vil ikke ødelegge den dyrebare 1700-tallsdøren, og dermed blir mannen værende. Han har tilgang til vann, mat sender de ham i tynne strimler under dørsprekken.

Les også anmeldelsen av: like

Hver sin historie

Ali Smith: "På stedet mil"

Ali Smith: 'På stedet mil', Oversatt av Merete Alfsen, Oktober 2012

Men vel så mye som denne "usynlige" hovedpersonen, er det 9 år gamle Brooke som er i sentrum. Smart, veslevoksen og interessert i nye ord og ordenes betydning. Boken vrimler av vitser og ordspill, selve tittelen henspiller på Miles, som trår tusenvis av mil på ergometersykkel mens han er innelåst. Foruten Brooke møter vi Anna, Mark og gamle Mrs. Young, som alle har hatt sporadisk, men skjellsettende kontakt med Miles.


Hva boken handler om i tillegg til denne leken med ord? På stedet mil er en historie om fortellingens betydning, om kunst og iscenesettelse ( for snart er hagen utenfor huset full av mennesker som håper å få et glimt av Miles gjennom vinduet - og den motvillige vertinnen ser sitt snitt til å tjene penger på buttons, T-skjorter og andre Miles-effekter).

Protest mot trangsynthet

På stedet mil byr på ulike historier om vennskap, undring, samhørighet og ikke minst trangsynthet. Arrogant engelsk middelklasse får så det holder, men kanskje er det trangsynthet i seg selv, først og fremst, som er mål for Smiths grove skyts? Der også holdninger til homofili og hudfarge blir synliggjort på det mest avslørende.


Ali Smith tumler rundt med begreper som tid og historie (huset ligger ikke i London-forstaden Greenwich for ingenting...). Under den lekende overflaten banker et alvor som aldri blir tyngende, men som er der, trofast som et urverk, og som utsier sannheter om livet som gir mening.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.