Hopp til innhold

Norsk-amerikansk litteraturfestival i New York

Karl Ove Knausgård tar med seg trommestikkene til New York og åpner norsk-amerikansk litteraturfestival sammen med bandet Lemen.

Knausgård på trommer

Karl Ove Knausgårds fjerde bind av «Min Kamp» lanseres i disse dager i USA. Når han i slutten av mai deltar på den norsk-amerikanske litteraturfestivalen i New York, skal han ikke bare samtale om litteratur, men også spille trommer for bandet Lemen.

Foto: Krogh, Marie von / VG

Det er det anerkjente litteraturtidsskriftet The Paris Review som på sine nettsider melder om arrangementet. Ifølge tidsskriftet begynner festivalen onsdag 20. mai, og det er Karl Ove Knausgårds gamle studentband som får gleden av å starte showet.

Lemen-konsert

Den første programposten er nemlig konsert med bandet Lemen, som i utgangspunktet var en kvintett bestående av Tore Renberg, Karl Ove Knausgård, Yngve Knausgård, Knut Olav Homlong og Hans K. Mjelva. Bandet hadde et par konserter i Bergen våren 1995, men ble reetablert i fjor i anledning en miniturné.

Videre melder The Paris Review at den første kvelden også vil by på en samtale mellom Lydia Davis og Dag Solstad. De to forfatterne vil snakke om det å skrive om familiehistorie.

Flere norske forfattere på programmet

Lars Petter Sveen

Lars Petter Sveen er en av de unge, lovende forfatterne som skal delta på festivalen. Sveen var en av finalistene i P2-lytternes romanpris dette året.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På festivalens andre dag, torsdag 21. mai, vil litteraturkritiker James Wood samtale med det som The Paris Review omtaler som noen av Norges mest lovende unge forfattere. De er Kjersti Annesdatter Skomsvold, Carl Frode Tiller, Gunnhild Øyehaug og Lars Petter Sveen.

Fredag 22. mai blir det enda en samtale – denne gangen mellom Knausgård og Wood. De to møttes også til samtale under den norsk-amerikanske litteraturfestivalen på Litteraturhuset i Oslo forrige sommer, et møte som førte til stor debatt i etterkant grunnet Knausgårds uttalelse om at «alle menn som treffer en kvinne lurer på hvordan det er å ligge med henne».

Norske forfattere på topp i New York Times

Norsk litteratur har fått mye oppmerksomhet i USA den siste tiden. For øyeblikket handler de tre toppsakene til Sunday Book Review av New York Times om Karl Ove Knausgård, Per Petterson og Åsne Seierstad.

Det anerkjente litteraturmagasinet har også viet hele forsiden til disse tre forfatterne, under tittelen «Norwegian Woods».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober