Hopp til innhold

Nå kommer podcast fra bibliotekene

Biblioteker i både New York, Philadelphia, Seattle, London og København er i gang med podcast. Nå er flere norske biblioteker klare med lytte-tilbud og Bergen er først ut.

Herdis Moldøen og Kjersti Hatland fra Bergen Offentlige Bibliotek

Biblioteket til for å deles, mener Kjersti Hatland og Herdis Moldøen på Bergen Offentlige Bibliotek. De har prioritert ressurser til podcast-satsing for å nå ut til flere.

Foto: Bergen Offentlige bibliotek

Da Linnéa Myhre kom til Bergen Offentlige Bibliotek for å lese fra de to bøkene sine, hadde over 900 meldt seg på arrangementet på Facebook.

Kø på Bergen Offentlige Bibliotek for å høre på Linnéa Myhre

Jenter i kø for å høre Linnéa Myhre lese fra de tio bøkene sine, det var såvidt det var plass til alle.

Foto: Bergen Offentlige Bibliotek

– Vi lurte på om vi måtte leie Grieghallen for å få plass til alle, forteller Herdis Moldøen, prosjektleder for Digital arena på Bergen Offentlige Bibliotek.

– Men vi kastet oss rundt, fylte den store musikkavdelingen med tilskuere, og satte opp en live videoverføring i naborommet som også ble fullsatt. I tillegg fulgte flere opplesingen live på Youtube-kanalen vår. Vi ville ikke skuffe alle jentene som ønsket å få det med seg, så det er fint å kunne legge ut lydopptaket.

Laster SoundCloud-innhold

–​ Biblioteket er til for å deles

Herdis Moldøen fra Bergen offentlige bibliotek

Det blir snart mulig for folk å lage sine egne podcaster på biblioteket i Bergen, forteller

Foto: Bergen offentlige bibliotek

Hvorfor vil dere podcaste?

– Det er så praktisk å høre på det på veg til jobb, mens du tar oppvasken eller går en tur i skogen. Det er også bra for oss å få opptak av alt det gode som skjer, forteller Moldøen

Er dette en del av planen for biblioteket som offentlig debattarena?

– Ja, vi har fått midler av Nasjonalbiblioteket til å blant annet utforske hvordan vi kan bruke digitale medier for å bli en møteplass og offentlig debattarena, og ettersom podcaster har blitt veldig populært i Norge den siste tiden, syntes vi det var spennende å teste dette ut.

Biblioteket i Bergen har omlag 1100 arrangement i året, foredrag, samtaler og debatter.

– Biblioteket til for å deles, og med podcast gjør vi programmet vårt enklere tilgjengelig, sier BOBcast-redaktør Kjersti Hatland.

– Samarbeider gjerne

Ås bibliotek, podcast

– På Twitter fant vi ut at Ås Folkebibliotek også lurte på om andre bibliotek drev med podcast. De var også akkurat i gang, sier Moldøen.

– Vi samarbeider gjerne med andre bibliotek. Nå har vi funnet ut hvilket utstyr, produksjonsplan og tekniske løsninger som fungerer godt for oss, og vi deler gjerne denne kunnskapen.

Podcast er tidligere testet ut av blant annet Deichmanskes filial på Lambertseter i Oslo og på biblioteket i Stavanger.

– Vi hadde podcaster av bokprater, men droppet det av kapasitethensyn. Det krevde mye ressurser til redigering, opplyser Øyvind Berekvam på biblioteket i Stavanger.

BIblioteket på Ås begynte å legge ut bokprater som podcast i midten av februar. Nå følger Trondheim på.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh