Hopp til innhold

Lanserer ny 500-siders bok om Lisbeth Salander

Den nye boken i Millennium-serien blir en murstein som skal gis ut i over 35 land.

Lisbeth Salander

SVARTKLEDD: Noomi Rapace spilte hovedrollen som Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium-trilogi.

David Lagercrantz, som skrev den autoriserte biografien om fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic , har fått i oppgave å videreføre arven til den avdøde forfatteren Stieg Larsson.

Han fører dermed pennen når hackeren Lisbeth Salander og journalisten Mikael Blomkvist skal ut på nye eventyr.

Ny historie

David Lagercrantz

OVERTAR: Forfatter David Lagercrantz fikk ikke tilgang til avdøde Larssons manus til bok fire, men har sammen med forlaget laget en helt ny historie.

Foto: Bazar Forlag

Krimromanen «Det som inte dödar oss» skal være klar i slutten av august, og ifølge Dagens Nyheter blir boken over 500 sider tykk. Og forventningene til salget er store: Stieg Larssons tre Millennium-bøker er solgt i mer enn 80 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Den nye boken er kontroversiell. Stieg Larssons far og bror har gitt grønt lys til en fortsettelse, mens Larssons samboer gjennom 30 år ikke har det.

Stieg Larsson etterlot seg fire manus: Ett som var ferdig, to som var så godt som ferdige, og ett som var halvferdig. De tre første ble gitt ut posthumt med enorm suksess, og går i dag under navnet «Millenniumstrilogien». Larssons gjenlevende samboer ville ikke gi ut det fjerde manuset, heller ikke i bearbeidet form, og dermed går Lagercrantz og forlaget nå løs på en helt ny historie.

Norske forfattere har i VG omtalt bokplanene som «å danse på forfatterens grav».

Gis ut bredt

Om boken forklarer Lagercrantz følgende:

–  Det jeg har villet gjøre er å anvende mytologien og den verdenen som Stieg Larsson etterlot seg. Lisbeth Salander er jo ikke en hvilken som helst superhelt. Hun er stor på grunn av sine talenter, sin kontekst og sin bakgrunn, sier han til Dagens Nyheter.

Leif Ekle

SKEPTISK: NRK-anmelder Leif Ekle mener at den nye boka i Millennium-serien har stor fallhøyde. – Men økonomisk vil nok dette gå bra uansett. Det er så mange der ute som står klare til å kjøpe ny bok om Salander og Blomkvist.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Boken skal oversettes til 35 språk og slippes samtidig i alle skandinaviske land, samt i England, Nederland, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, Polen, Canada og USA. Boken skal etter planen komme for salg i august i år.

Stor fallhøyde

Litteraturkritiker Leif Ekle i NRK tror at prosjektet har en stor fallhøyde. Han er spent på om Lagercrantz har fått taket på personen Lisbeth Salander, som han mener er det mest interessante med denne bokserien

– Larsson hadde en spesiell innsikt i henne, sier Ekle, som mener at hele prosjektet lukter av jakt på penger.

– Det er ikke til å komme unna. Særlig når samboeren til Stieg Larsson har sagt så tydelig at hun ikke vil ha mer. Når far og bror står bak dette, så lukter dette ikke helt godt, sier han.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3