Hopp til innhold

Etterforsker Gunnarstranda er tilbake

Kjell Ola Dahls kriminalbok om heltene Gunnarstanda og Frølich er tilbake på et kvalitetsnivå der de hører hjemme. "Kvinnen i plast" nærmest krever å bli lest.

Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl har utgitt en rekke kriminalromaner om politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich.

Foto: Jo Michael

Det hender ikke så ofte lenger at kriminalbøker nærmest krever å bli lest – ikke blott som effektiv tidtrøyte eller for sitt gode plott og sin spennende fortelling, men også for sin litterære kvalitet, sitt språk og sin relevans for oppegående mennesker i virkelige liv.

Kvinnen i plast
Foto: Gyldendal

Kjell Ola Dahl har helt siden han skrev de første bøkene om grinebiteren Gunnarstranda og hans kumpaner i oslopolitiet vært en av dem som har gjort krav på oppmerksomhet for sine gode romaner – uavhengig av sjanger. At de samtidig har vært spenningsfylte kriminalhistorier har nærmest fungert som bonus.

Overvåkning

På den bakgrunnen er det både befriende og gledelig å lese ”Kvinnen i plast”, Dahls nyeste bok, der Frank Frølich, Gunnarstrandas favorittundersått, lenge får spille hovedrollen mens sjefen dyrker hage- og Guinnes-gleder på hytta.

Det er med andre ord sommer i Oslo, det er natt og Frank Frølich sitter i en alt for varm bil og venter ut en mistenkt ved navn Kadir Zahid, mistenkt for mye. Historien får sitt første vendepunkt i det en ung kvinne kommer for å besøke den samme Zahid. På veien ut igjen plukker Frølich henne opp, finner kokain i vesken hennes. Hun heter Veronika Undset og tro om hun ikke også er forlovet med Frølichs gamle venn Karl Anders.

Nødvendighet

Kjell Ola Dahl makter som mange ganger før å skape et rammeverk og et plott der alt er uhyre innviklet og få ting er det de ser ut til å være. Mens Gunnarstranda, Frølich og kollegene nøster seg inn mot en kjerne som utgjøres av om kvinneforakt og -hat, er leserne med på en reise som preges av nødvendighet mer enn overraskelser og fikse grep. Slik oppstår også den relevansen jeg snakket om i starten.

Høy kvalitet

Med denne boken er Kjell Ola Dahl også tilbake hos sitt gamle forlag. Uansett årsak er det en glede å ha så vel forfatteren selv, som hans helter Gunnarstanda og Frølich tilbake på et kvalitetsnivå der de hører hjemme.


Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh