Hopp til innhold

Knausgårds kone snakker ut

– Karl Ove har vært nærværende med barna, men fraværende for meg, forteller Linda Boström Knausgård.

Forfatter Linda Boström Knausgård

Linda Boström Knausgård mener at det er ektemannens fantastiske språk som gjør det mulig å fortelle så private ting som han gjør i «Min kamp»-bøkene.

Foto: Arvida Byström/Modernista

I et intervju med siste utgave av ukebladet KK, forteller Karl Ove Knausgårds kone hvordan det har vært å leve med forfatteren bak «Min kamp»-bøkene.

Hun har diagnosen bipolar lidelse, og svinger mellom mani og depresjon.

Få uker før Karl Ove skulle levere fra seg det første manuset til bokserien, brøt hun sammen og ble syk.

– Jeg hadde bestemt meg for at jeg aldri skulle bli syk igjen, for jeg har barn og skal alltid være der for dem. Men så skjedde det. Og det gikk å håndtere, vi klarte det, sier Linda Boström Knausgård til KK.

Siste nummer av KK

Siste nummer av KK kommer i butikkene i morgen, fredag.

Foto: Faksimile

Hun synes selv at ektemannen skriver svært godt om den depressive Linda, mens den maniske føles som en karikatur.

– Men det er jo fordi den maniske siden av en er en karikatur: Følger enhver impuls, synes alt er fantastisk, at man selv er kjempesmart, best, vakrest. Men gjør utrolig dumme ting. Det kan få veldig store konsekvenser, forteller hun.

Kan ikke tilgi seg selv

Hun forteller videre at ektemannen har en stor pliktfølelse, men at hun likevel til tider har følt at han har vært fraværende, selv om han har vært der for barna.

Karl Ove klandret seg selv for Lindas sammenbrudd, og i «Min kamp 6» tilkjennegir han at han aldri kan tilgi seg selv for det familien har blitt utsatt for.

Hun hadde vært så langt nede som noe menneske kunne komme, vært nesten språkløs og fylt av tanker på død, en uutholdelig tilstand som varte i uker.

Karl Ove Knausgård i «Min kamp 6»

Linda Boström Knausgård er selv forfatter, men forteller til ukebladet at hun ikke har orket å lese alle bøkene.

– Det er klart det er vanskelig å lese. Samtidig synes jeg at om det er bra skrevet, så er man likevel beskyttet. Det er Karl Oves fantastiske språk som gjør det mulig å fortelle så private ting, mener hun.

Forfatterekteparet har barna John (4), Heidi (6) og Vanja (8) sammen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.