Hopp til innhold

Knausgård fikk nyopprettet amerikansk litteraturpris

Karl Ove Knausgård er som første forfatter noensinne tildelt prisen i klassen for litteratur, i Wall Street Journal’s Innovator Award i New York.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård høster heder i New York denne uken. I kveld er han dessuten gjest i amerikanske The Late Show.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal deler årlig ut priser i flere kategorier, men i år er det første gang de deler ut en egen litteraturpris.

Karl Ove Knausgård mottok prisen på Museum of Modern Art i New York. Blant gjestene var stjerner som Robert de Niro til stede, Brad Pitt og Angelina Jolie. Sistnevnte fikk prisen i film-kategorien. Wall Street Journal’s Innovator Award deles ut i de sju kategoriene film, litteratur, kunst, mote, design, teknologi og merkevare.

Samtidig brettes Knausgård ut i et stort portrett i den innflytelsesrike avisen, der han omtales som banebrytende ved å skrive seksbindsverket «Min kamp».

Populær nordmann

Det er stor interesse for den norske forfatteren i USA. Hittil har fire av «Min kamp»-bøkene blitt utgitt her, og alle har fått gode omtaler og mye pressedekning.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård ble hedret under kulturarrangementet Library Lions i New York Public Library tidligere i uken.

Foto: Zimbio/Getty Images

Denne uken ble Knausgård dessuten hedret i en seremoni som biblioteket New York Public Library arrangerer en gang i året for å feire personer som har utmerket seg innen kulturfeltet. Han stiller i godt selskap, for blant tidligere vinnere er Nelson Mandela, Philip Roth og Salman Rushdie.

Denne høsten har Knausgård dessuten blitt tildelt to andre internasjonale priser – Malaparte-prisen i Italia og Die Welts Litteraturpris, sistnevnte mottar han i Tyskland i morgen.

– Risikerer å dumme meg ut

I kveld er Knausgård dessuten gjest i det legendariske TV-talkshowet The Late Show. Bare seks nordmenn har gjestet programmet tidligere, og Knausgård er den første norske forfatteren i showet.

– Hvis man dummer seg ut der, dummer man seg ikke bare ut for flere millioner, men for YouTube i mange år fremover, sa Knausgård til NRK-programmet Aktuelt før han reiste til USA.

Se video: – Jeg flyktet inn i litteraturen som liten, forteller Karl Ove Knausgård i intervju med Ole Torp i Aktuelt.

Direkte fra studio om politikk, kultur og samfunnsliv. Programleder er Ole Torp.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober