Hopp til innhold

– Må ikke lese Ibsen

– Litteratur som passer den enkelte, er viktigere for ungdom enn å absolutt lese Ibsen, mener forfatterdebutant Neha Naveen.

Neha Naveen

Neha Naveen er bokdebutant med ungdomsromanen «Stupekontroll». Denne uken besøkte hun sin gamle skole for å lese fra boken, og for å vise at bøker og lesing er mer enn skole.

Foto: Hilde Bjørnskau

Vi vet hvem hun er, sier en av elevene da Naveen presenteres for en 9. klasse på Rommen skole.

Det er ikke første gang den 28 år gamle forfatteren er innom skolen. Tidligere har hun vært med på å arrangere skrivekonkurranse for elevene i regi av Norsk Barnebokinstitutt.

Når hun nå er på forfatterbesøk med den ferske romanen «Stupekontroll», ønsker Naveen å vise 14-åringene at lesing og skriving er mer enn skole.

Neha Naveen

Neha Naveen tror mange elever opplever litteratur som kjedelig fordi de forbinder bøker med skolepensum.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Må ikke lese Ibsen

– Å være god på Twitter, er også en form for skrivekompetanse. Det synes jeg er viktig å vise disse elevene, sier Naveen til NRK etter skolebesøket.

Stupekontroll

Neha Naveen har akkurat debutert med ungdomsromanen «Stupekontroll». Boken handler om to søstre som delte alt, men som splittes av hemmeligheter.

Forfatterdebutanten tror mange elever opplever litteratur som kjedelig fordi de forbinder bøker med skolepensum.

– Jeg mener det er viktig å åpne for at elevene kan lese bøker som passer dem, mer enn at de absolutt skal lese Ibsen.

Wanda Voldner i Foreningen !Les mener også det er viktig at ungdommer får møte litteratur på egne premisser.

– Noen ungdommer leser mye og ofte, men på den andre siden er det noen som ikke leser i det hele tatt, og som heller ikke har fått muligheten til å bli lesere fordi de aldri har fått møte god litteratur på sine egne premisser.

Voldner legger til at litteratur er en god, billig og tilgjengelig kunstform som alle kan ha anledning til å oppleve over alt, dersom folk bli introdusert for det.

– Fikk novellehjelp av naturfagslærer

Elever på rommen skole hører på forfatter neha naveen

Elevene i niende klasse på Rommen skole spurte Neha Naveen (28) hvordan hun ble forfatter.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Da Naveen Naveen selv gikk på Rommen skole, opplevde hun å bli motivert av lærerne til å skrive.

– Jeg husker at naturfagslæreren min satte seg ned med meg i en halvtime for å «brainstorme» rundt en novelle-idé. Andre lærere viste meg gode bøker.

Maueren som forsket jorda

Da Neha Naveen skrev denne boken i 2. klasse, ble foreldrene innkalt til samtale med skolen for å diskutere om Naveen skulle flyttes opp et trinn.

Foto: Neha Naveen

Så det var her forfatterkarrieren din begynte?

– Det var i hvert fall her jeg skrev min første bok.

Naveen ler. Hun forteller om en bok hun skrev i 2. klasse, som førte til at foreldrene ble innkalt til samtale for å diskutere om hun burde flyttes opp et trinn.

Nå er Naveen aktuell med sin første ordentlige bok, som hun selv sier.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.