Hopp til innhold

Fem boktips til deg som vil lese langt og lenge

– De lange bøkene er ofte langt vanskeligere å overbevise bokkjøpere om å ta med seg hjem enn man skulle tro, sier Johan Harstad. Vi gjør et forsøk i denne saken.

Johan Harstad

Forfatteren Johan Harstad tror at mange overvurderer orket de tenker er involvert i å komme seg gjennom lange bøker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, / NTB scanpix

Etter nesten 7 års skrivearbeid, var Johan Harstad i fjor klar til å gi ut «Max, Mischa og Tetoffensiven» – en mursteinsroman på 1080 sider.

Forfatteren innrømmer at det ikke er en bok man tar med seg på stranden, men han tror likevel at folk ofte undervurderer seg selv i møte med lange bøker.

– Folk har en tendens til å undervurdere seg selv eller overvurdere det orket de tenker er involvert i å komme seg gjennom disse lange bøkene, sier Harstad.

Fem gode mursteinsromaner

Vil du prøve deg på en mursteinsroman? Da anbefaler NRKbok disse fem steingode bøkene, som alle er på minst 700 sider:

2666

«2666» av Roberto Bolaño

Antall sider: 944

Dette mesterverket – en stor, mangeslunget roman i fem deler – ble utgitt i 2004, ett år etter Roberto Bolaños død.

I del en av «2666» møter vi fire litteraturforskere; tre menn og en kvinne, som er nærmest besatt av en mystisk tysk forfatter med det utyske navnet Benno von Archimboldo.

Kulturhuset samlet tre menn og en kvinne som er tilsvarende opptatt av Roberto Bolaño. I klippet under kan du høre forfatterne Hans Petter Blad, John Erik Riley og Pedro Carmona Alvarez, og oversetter Kristina Solum, diskutere Bolanos kritikerroste roman.

Heimdal, California
Foto: Tiden Norsk Forlag

«Heimdal, California» av John Erik Riley

Antall sider: 872

«Lettsolgt er boken neppe der den ligger og trykker som halvannen murstein, men et enormt litterært løft, er den», skriver litteraturkritiker Leif Ekle i sin anmeldelse av «Heimdal, California».

Ekle forteller om en høyst usedvanlig beretning om et ungt liv; utlagt som e-poster, postkort, god gammeldags fortelling, fotografier, fotnoter; 800 sider tekst på norsk og engelsk.

In the eye of the sun

«In the eye of the Sun» av Ahdaf Soueif

Antall sider: 816

Vil du prøve deg på en mursteinsroman som fortsatt ikke er oversatt? Da anbefaler programleder Siss Vik «In the eye of the Sun», som forteller historien til en egyptisk kvinne som reiser til England for å studere lingvistikk.

– Den forteller både Egypts moderne historie, om hvordan det er å leve i Kairo på 70-tallet, om kampen mellom sekulære og religiøse krefter i Egypt, om å leve og studere i utlandet, og en stormende kjærlighetshistorie, sier Vik.

Hun fullførte boken da hun lå og solte seg i Torshovdalen, og endte opp med å gråte modige tårer mot slutten av romanen.

Min kamp 6 omslag
Foto: Yngve KnausgŒrd

«Min kamp 6» av Karl Ove Knausgård

Antall sider: 1 295

Marta Norheim beskriver Knausgårds punktum for den svært så omtalte Min kamp-serien som «eit grasiøst monster, eit trillebårlass av ei bok, eit edderkoppspinn av paradoks».

Hun kan fortelle at selve kampen endrer karakter:

– Det gjelder å ta vare på forholdet, på familien, på selve livet. Det er opprivende og vakkert og ikke minst utleverende, skriver Norheim i sin anmeldelse.

Max, Mischa og Tetoffensiven

«Max, Mischa og Tetoffensiven» av Johan Harstad.

Antall sider: 1080

Til slutt tar vi med fjorårets tykkeste norske roman, en fortelling som har blitt høyt verdsatt av både kritikere og lesere.

«Når ein roman er over 1000 sider, står eitt spørsmål der og ruvar som ein elefant i rommet: Måtte han vere så lang?», spør litteraturkritiker Marta Norheim i sin anmeldelse.

Det må du nesten finne ut selv, men Norheims konklusjon finner du her.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober