Hopp til innhold

– Barnebokbransjen er ikke «tantete»

Forfatter Arne Berggren mener lesing og formidling er dominert av damer. – Han har ikke fulgt med på hva som har skjedd de siste årene, svarer forlagsredaktør Steffen Sørum.

Gutt leser

– Vi kommer ikke bort fra at lesing og formidling er dominert av damer, sier Berggren. Han kaller barnebokbransjen for «tantete». Illustrasjonsbildet er hentet fra Flickr, og artikkelforfatteren vet ikke om kvinnen til venstre egentlig er en tante.

Foto: Dru Bloomfield / Creative Commons / Flickr

– Jeg er ikke overrasket, sa Arne Berggren til NRK da han ble gjort oppmerksom på det lave antallet gutter som hadde sendt inn boktips til NRK Super. Han pekte på en altfor dårlig satsing på bøker for gutter, og kalte litteraturformidlingen «tantete».

Steffen Sørum

Steffen Sørum er uenig i at barnebokbransjen fremstår som «tantete».

Barne- og ungdomsredaktør i Cappelen Damm, Steffen Sørum, mener Berggren uttaler seg på tynt grunnlag.

– Det er få «kulturkjerringer» igjen i bransjen. Eksempelvis er Cappelen Damm sin redaksjon balansert kjønnsmessig. Det er flere menn enn kvinner på Fontini og Gyldendal. Dessuten var alle de nominerte bøkene til U-prisen skrevet av menn.

For 13 år siden begynte Steffen Sørum å jobbe i Damm sin barnebokavdeling. Han var da den eneste mannlige barnebokredaktøren i forlaget.

– På det tidspunktet var det ikke noen andre forlag med mannlige redaktører for barnelitteratur, forteller Sørum

Nå mener han imidlertid at mye har forandret seg.

– Arne Berggren bruker en gammel argumentasjonsrekke. Om det var gamle tanter da, har de gått av med pensjon nå.

– Lesing og formidling er dominert av damer

– Jeg er enig i at det har skjedd ting, sier Berggren da han blir konfrontert med Sørums påstand. Men Berggren påpeker at han og Sørum åpenbart har forskjellige erfaringer fra feltet.

– Vi kommer ikke bort fra at lesing og formidling er dominert av damer.

– Men Sørum sier at det ikke lenger hovedsakelig er damer som står for litteraturformidlingen til barn og ungdom?

– Jeg har ikke statistikk, men i dag har jeg sittet i møte med seks kvinner, og ja, det gjaldt formidling av bøker for ungdom.

Sjekk NRK Supers bokunivers

– Har ikke fulgt godt nok med

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume mener det finnes mange barnebokredaktører som sørger og mangfolk og kvalitet til både gutter og jenter.

Foto: Hilde Bjørnskau

NRKs litteraturkritiker, Anne Cathrine Straume, er også av den oppfatning at Berggren ikke følger godt nok med når det gjelder formidling av litteratur for barn.

– Mange barnebokredaktører sørger for mangfold og kvalitet til både gutter og jenter. Bibliotekene har gode formidlere, jeg tror de færreste av dagens litteraturformidlere tenker på litteratur som tran.

Berggren virker ikke like opptatt av å «løpe etter» barn med bøker. Da NRK spør om hva som er løsningen for å få flere gutter til å lese, svarer forfatteren:

– Jeg tror vi bare må innse at det er som det er. Det er kanskje ikke så farlig. Jeg har ikke løpt etter egne barn med bøker.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)