Hopp til innhold

Ble så skremt av biedøden at hun ville skrive bok

Knapphet på mat er en av de dystre konsekvensene forfatter Maja Lunde skildrer i romanen «Bienes historie». Boken er allerede solgt til sju land.

Maja Lunde

Maja Lunde er redd for framtiden dersom de livsnødvendige insektene blir borte.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Barnebokforfatter Maja Lundes første voksenbok er også den første norske romanen som handler om de knapt synlige endringene i miljøet vårt – bier som dør uten forklaring. Målet er å få flere til å tenke på problemet, forteller hun.

– Det er ekstremt alvorlig. Hvis biene forsvinner, blir også foret til dyrene borte. Det gir mindre dyrehold, og deretter mindre kjøtt og melkeprodukter til oss. Vi sitter igjen med korn, sier Maja Lunde.

Dyster framtid med lite mat

Bienes historie

«Bienes historie» av Maja Lunde (utgitt på Aschehoug forlag i 2015)

Handlingen i romanen er satt til tre ulike epoker. I 1852 møter vi en biolog i England, når det moderne landbruket skyter fart. I 2007 opplever birøktere i USA tomme bikuber, og ingen vet hvor biene blir av. Begrepet «biedød» dukker opp.

Sprøytemidler får mye av skylden for at det har gått galt i naturen i Lundes historie, som går fram til året 2098. Da driver Kina som første land med hånd-pollinering, eller bestøving, fordi ingen pollenbærende innsekter finnes.

Romanen ble presentert på bokmessen London Book Fair i vår, og allerede før den kommer ut i Norge er den solgt til sju land, blant annet Tyskland, Danmark og Frankrike.

– Historien min er internasjonal og tar opp et viktig tema. Mange har siden fortalt meg at de begynner å legge mer merke til de minste insektene rundt oss, og har i likhet med meg blitt skremt av at de kan bli borte.

Biene

«Biene» av Laline Paull (Forlaget Oktober 2015)

Lunde forteller i P2-programmet Kulturhuset at hun alltid har vært interessert i miljøet, men det var da hun for et par år siden så dokumentaren «More Than Honey» hun for alvor ble opptatt av mysteriet rundt hvorfor biene forsvinner. Planen var aldri å skrive en dystopi.

Bier og birøkting

«Bier og birøkting i by og bygd» av Ragna Ribe Jørgensen (Kagge forlag 2014)

– Jeg er vant med å tenke på selve historien, og vet hvordan det skal gå til slutt. Idèene mine starter altså ikke med en stemning. Retningen og karakterene er mer viktig, som menneskelige relasjoner i fremtiden. Det handler om å skaffe nok mat, sier Maja Lunde.

Flere bøker om bier:

Bienes hemmelige liv

«Bienes hemmelige liv» av Sue Monk Kidd (Bazar forlag 2005)

Den britiske forfatteren Laline Paull har skrevet fantasi-skrekkromanen «Biene», der hun skildrer en enkelt bies liv i det som illustrerer et dystert klassesamfunn. I denne fantasihistorien beordrer hunn-biene alle til å drepe mannlige droner.

Forfatteren Ragna Ribe Jørgensen er idéhistoriker og opptatt av økologi. I boken forteller hun om den flere tusen år gamle tradisjonen med å drive birøkting for å lage honning. Hun gir også konkrete tips til hvordan folk flest kan lage bikuber.

I amerikanske Sue Monk Kidds kritikerroste roman introduseres en ung kvinne til en verden av birøktere, bier og honning på 1960-tallet. Bienes liv i kubene symboliserer kjærlighet og harmoni i en tid med mye urettferdighet og vold. Boken er filmatisert.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober