Hopp til innhold

Se høytlesingen av klassikeren «Ulysses»

– «Ulysses» er en milepæl i moderne litteratur, sier Frode Saugestad. Han er initiativtakeren til opplesingen av det berømte «Ithaca»-kapitlet i James Joyces klassiker. Her kan du se høytlesingen og den påfølgende diskusjonen!

Jan Grønli leser Ulysses

Jan Grønli brukte over tre timer på å lese den berømte 'vann-kapittelet' i «Ulysses» for publikummet på Litteraturhuset.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Ulysses

«Ulysses» var forbudt i USA, Storbritannia og i Irland i mange år.

«Ulysses» skildrer Dublin by gjennom ett døgn, den 16. juni 1904. Hvert år feires denne dagen som Bloomsday i Dublin.

NRKbok feiret med å direktesende opplesingen av det såkalte Ithaca-kapittelet, etter sigende James Joyces eget favoritt-kapittel av det som er kåret til verdens beste bok.

– Mange skryter av å ha lest «Ulysses», samtidig som boka regnes som den flest har prøvd seg på uten å klare å gjennomføre, sier Frode Saugestad.

Her kan du komme i gang med å lese denne omdiskuterte klassikeren. VI leser sammen med der som våger dere utpå i løpet av sommeren!

– Som med kjærligheten

Frode Saugestad byline

Frode Saugestad har en doktorgrad i litteraturvitenskap med spesialisering på den moderne romanen, hvor han blant annet skrev om Hamsun og Joyce.

Foto: rolf m.aagaard/kolon

– Om du liker «Ulysses» eller ikke, så er den en milepæl i moderne litteratur, mener Saugestad.

– Og som med kjærligheten: Jo mer du gir av deg selv jo mer får du tilbake, for dette en bok som gir leseren mer og mer kjærlighet for hver gang du leser den.

Saugestad, som tok initiativet til høytlesingen som skjer på Litteraturhuset i Oslo, har en doktorgrad i litteraturvitenskap med spesialisering på den moderne romanen, hvor han blant annet skrev om Hamsun og Joyce.

– Første gang jeg leste Ulysses, var et slit, sier og forfatteren.

– Jeg lukket meg inne og bestemte meg for å lese hundre sider om dagen, og lot ikke meg selv få gå utendørs før jeg hadde klart det. Det var tungt! Andre gang gikk det mye lettere og tredje gang, etter å ha blitt bedre kjent med både fortellingen og Dublin, humret jeg meg gjennom de over 600 sidene.

Hva skjedde under den sju timer lange sendingen?

Skuespiller Jan Grønli leser det berømte «Ithaca»-kapitlet i sin helhet. 309 katolske katekismer (spørsmål) besvares mens hovedpersonene diskuterer astronomi, vann, urinering og Mollys elskere.

Skuespiller Jan Grønli leserkapittel 17, Ithaca, fra Ulysses skrevet av James Joyce. Litteraturhuset i Oslo, 16.juni 2015. Del 1 av 3
Ole Robert Sunde, Svein Jarvoll og Frode Saugestad samtaler om forfatter James Joyce og boken Ulysses etter Jan Grønlis høytlesing av kapittel 17, Ithaca på Litteraturhuset tirsdag 16.juni, 2015

De har lest «Ulysses» i antall år, ikke antall ganger. Her samtaler og diskuiterer Ole Robert Sunde, Svein Jarvoll og Frode Saugestad om klassikeren - med spennende innspill fra publikum!

Lærte en hel generasjon å onanere

James Joyce dro til Paris i 1902 for å studere medisin, men begynte i stedet å skrive. På en kort hjemtur et par år etter møtte han stuepiken Nora, og hadde sitt første stevnemøte med henne den 16. juni. Denne dagen ble så spesiell at Joyce lar hele romanen «Ulysses» foregå i dette døgnet.

Forfatteren James Joyce

James Joyce brukte sju år på å skrive om Leopold Bloom vandring i Dublin, hvor han tenker, spiser, går på biblioteket, på pub og etter noen hundre sider vender hjem til sin sovende kone Molly.

Foto: FRAN CAFFREY / AFP

Joyce brukte sju år på å skrive boken. Den kom ut på engelsk i Paris i tusen eksemplarer på Joyce 40-årsdag. Den romersk-katolske kirken lyste romanen i bann for å være uanstendig. Mange av dem som har lest deler av boken, har fått med seg «Molly-delen», som har gitt forfatteren ry for å ha lært en hel generasjon å onanere.

Boken var forbudt i USA, Storbritannia og i Irland i mange år, men kom ut i store piratopplag. Først lenge etter sin død ble den irske James Joyce profet i egen by, og «Ulysses» ble regnet som den store, moderne romanen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober