Hopp til innhold

– Må tenke nytt om bøker for dyslektikere

– Det er feilslått å bare tenke på lesenivå når en skal finne bøker til barn med dysleksi, hevder Liv Gulbrandsen.

Liv Gulprandsen

Liv Gulbrandsen er daglig leder i foreningen Leser søker bok. Hun mener det er viktig å få frem bøker med enkel tekst, men med innhold som passer til alle aldersgrupper.

Foto: NRK

Apefjes

– I «Apefjes» står ikke språket i veien for innholdet. Det er en avansert litterær øvelse å få til noe slikt, sier Liv Gulbransen.

Foto: Cappelen Damm

– Sorterer man bøker etter lesenivå, uten å ta hensyn til innhold, kan en dårlig leser på 14 år få en «Karsten og Petra-bok» i hendene sine. Det sier seg selv at det blir feil, sier Gulbrandsen.

Hun peker på «Apefjes» av Tor Erling Naas som et eksempel på en vellykket tilrettelagt bok.

– Annethvert kapittel er en tegneseriesekvens, og annethvert er prosatekst. Resultatet har blitt både litterært og kunsterisk interessant.

– Finn et tema som barnet er interessert i

Da Anna Fiske vokste opp på 70-tallet, var hun misunnelig sin søster som slukte store bøker. Selv måtte hun ty til tegneserier.

Anna Fiske

– Jeg ønsker at bøkene mine skal ha en egen motor, som gjør dem enkle å få med seg, sier den svenskfødte forfatteren Anna Fiske. Hun motiveres av å skrive bøker som er tilgjengelige for flest mulig.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– På den tiden mente flere at man ikke burde lese tegneserier, fordi det ikke var ordentlige bøker. Heldigvis tenkte ingen i min familie slik.

Fiske mener det er viktig at barn med dysleksi får bøker med et tema som interesserer dem.

– Anbefaler serielitteratur

Turid Helland er professor i logopedi og har i flere år forsket på dysleksi. Hun nevner serielitteratur som lesetips for barn med dysleksi.

– Da slipper barnet å bruke for mye krefter på å stadig sette seg inn i et nytt miljø med nye karakterer.

Helland vil derimot ikke komme med konkrete anbefalinger.

– Graden av dysleksi har stor variasjon. Bøker må vurderes opp mot leserens funksjonsnivå.​

Aktuelle lesetips

Gutta i trehuset med 13 etasjer

– Mange tilrettelagte bøker oppleves som litt kjedelige av unge med leseproblemer. Derfor er det viktig å gi dem engasjerende historier, sier Lindy Andersen.

– På boksok.no kan en finne bøker hvor språket ikke står i veien for innholdet, tipser Anna Fiske.

«Brune» av Håkon Øvreås og Øyvind Torseter er en av flere bøker på nettstedet.

Forlegger Lindy Andersen i det uavhengige, norske forlaget Fontini har fått mange tilbakemeldinger om barn som knekker lesekoden og får leselyst av serien «Gutta i trehuset med 13.etasjer».

Samlagets lese-app «Leseland» er en app for barn som lærer å lese. Appen har fire forskjellige lesenivå.

Har du tips til bøker som kan passe for barn med dysleksi? Bruk kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)