Hopp til innhold

– Et varsko for forlagene

Forfatter Gert Nygårdshaug vil publisere ebøker på egen nettjeneste. Professor Arne Krokan tror norske forlag står foran en bok-revolusjon.

Gert Nygårdshaug

De fremste selgerne av bøker, er forfatterne selv, mener Arne Krokan. Han mener flere burde gjøre som forfatter Gert Nygårdshaug, og være et direkte ledd til publikum.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Forfatter Gert Nygårdshaug skriver i en kronikk i Dagbladet i dag at han vil starte en salgskanal der forfatterne kan selge både sine gamle og nye bøker som ebøker. Da vil forfatterne få mer fortjeneste. Han mener forfatterne like godt kan selge ebøker som forlagene. Nygårdshaug mener forlagene nå frarøver forfatterne inntekten fra ebøker.

NTNU-professor Arne Kokan mener at vi står foran store endringer når det gjelder hvordan vi leser bøker – både faglitteratur og skjønnlitteratur. Han synes det Gert Nygårdshaug har gjort er svært fornuftig.

– Forfattere burde gjort de samme selv for lenge siden, sier Arne Krokan til NRK.no.

Krokan mener det burde være et varsko for forlagene at en forfatter gjør som Nygårdshaug.

– Det er forfatterne som er forlagenes viktigste grunnlag. Når Nygårdshaug nå tar et steg for å lage en egen nett—tjeneste for å selge ebøker, burde det få dem til å reagere, sier Krokan.

Professor Arne Krokan, NTNU

Arne Krokan er professor ved NTNUs Institutt for sosiologi og statsvitenskap, mener forlagene står overfor enda større utfordringer enn vi til nå har sett.

– Går som med musikkbransjen

Krokan ser for seg at bøker kommer til å følge i samme fotspor som musikkbransjen allerede har gjort.

– Det finnes i dag musikere som både publiserer musikken og distribuerer den helt selv. Det er blitt ganske vanlig. Avisbransjen har heller ikke vært så kreative når det gjelder å skape noe nytt. Forlagsbransjen har grunn til å være engstelige når en forfatter som Nygårdshaug gjør det som forlaget ikke har gjort, sier Krokan.

Krokan tror vi kommer til å bruke nettet på helt nye måter for å lese, allerede de neste årene. Han ser endringer i land utenfor Norge allerede.

– De siste to ukene har jeg selv vært i kontakt med selskaper som jobber med ny teknologi, for eksempel spillselskap. De benytter seg av nye måter å lære på, forteller han.

Litteratur på helt nye måter

Når det kommer til skjønnlitteratur ser Krokan for seg hel-digitale tjenester, der publikum dessuten kan være med og diskutere bøkene de leser. Han ser for seg at et slikt mellomledd mellom bok og leser kan drives av både forfatterne selv eller en selvstendig lesergruppe.

– Det finnes veldig mange muligheter her. Vi har begynt å tenke i retning av en endring, når det gjelder bøker. Selv om mange fortsatt liker å lese papirbøker, så tror jeg vi er i ferd med å gå over til ebøker både for romaner og fagbøker, sier Arne Krokan.

Han tror smale og ukjente forfattere har alt å vinne på å publiseres som ebok, bare det skjer gjennom de rette kanalene slik at det treffer publikum, for eksempel gjennom sosiale medier.

– Hvis man går inn i en bokhandel i dag, så er det uansett bare bestselgerne som står fremst i butikken uansett. De smalere bøkene står mer bortgjemt blant alle hyllene. Bokhandlene bidrar altså ikke noe særlig til å selge de smale bøkene.

– Hva kan forlagene gjøre?

– De kan for eksempel lage virtuelle nettbutikker. De kan bistå forfatterne både med å produsere bøker og få dem videre ut til publikum. Den fremste selgeren for et forlag, er jo forfatteren selv, sier Arne Krokan.

Professor Arne Krokan har selv skrevet flere bøker om hvilke konsekvenser det har fått at det tradisjonelle industrisamfunnet her blitt digitalt. I høst ga han ut fagboken «Nettverksøkonomi». På de to første ukene solgte den i 300 eksemplarer av eboken. Boken forteller blant annet om at vi på mange måter lever i en overgangsfase mellom et tradisjonelt industrisamfunn og et digitalt nettsamfunn. Stadig flere varer og tjenester blir enten digitale, eller blir påvirket av digitale tjenester. Det skjer ved at hele eller deler av salgs- og kjøpeprosesser foregår på nett, skriver Krokan i boken.

– Det er ikke akkurat en dårlig start for en fagbok, sier Arne Krokan.

Nygårdshaug har for eksempel solgt sin nye bok « Pergamentet » til 100 kr på sin nettside. Samtidig tar forlaget hans, Cappelen Damm, nesten det tredobbelte– 260 kr. Nygårdshaug sier at han mener han er svinebundet av forlagene, at kontrakten mellom forfatter og forlag ble til fordi forfatterne er naive.

Nygårdshaug har solgt 600 eksemplarer av eboken gjennom sin egen nettside. Til sammenligning er det solgt 30 utgaver av eboken gjennom forlagets distributører.

Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug mener at forfattere må få selge ebøker selv. Det blir både billigere for kundene og bedre fortjeneste for forfatterne, mener han.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Blir åpen for alle

Nygårdshaug tjener bedre på å selge eboken selv, enn via forlaget.
Med lavere pris, selger han flere bøker. Forfatteren får med andre ord bare 26 prosent fortjeneste gjennom forlagets ebok-kanaler. Gjennom å selge på en egen nett-tjeneste sitter Nygårdshaug igjen med hele 85 prosent av fortjenesten. Resten går til drift av siden og betalingsløsningen for kunden.

– Dette blir en felles portal for alle forfattere som ønsker. Navnet blir ePorten, en non-profit portal. Den åpnes etter planen rundt juletider, forteller Gert Nygårdshaug til NRK.no.

Forfatteren understreker at dette ikke blir en salgskanal bare for hans egne ebøker. Alle forfattere som ønsker det, blir tilgjengelige i denne nettjenesten.

– Vil det bli lettere å leve av sitt forfatterskap, dersom man kan selge sine ebøker selv?

– Det er det vi håper på. På ePortalen vil forfatteren få 85 prosent av den prisen han selv setter på sitt produkt.

Nygårdshaug mener dette er en god løsning også for å få uetablerte forfattere fram i lyset, med sin tjeneste.

– Nettopp for disse er det en god løsning, for her blir de synliggjort på lik linje med bestselgerforfattere, sier Gert Nygårdshaug.

Debatten har gått livlig for seg på Gert Nygårdshaugs Facebookside i dag. Flere kjente navn fra bokbransjen har uttalt seg.

I dagens bokmarked har de fleste debutanter ikke en sjans og den smale litteraturen er sveltihjel om ikke forfatteren har annen jobb eller noen til å forsørge seg.

Skulle ikke forfattere, musikere og skulptører...malere, skribenter og flanører ha rett til å selge sine egne produkter?..uavhengig av sine forlag, sine managere..osv.

Flott, stå på! Det vil dukke opp mange alternative måter og kanaler å selge bøker i. Brorparten av bestselgerne på Amazon er forfatteres selvpubliserte e-bøker.


Fra diskusjon på Gert Nygårdshaugs Facebook-side

Nygårdshaugs forlag, Cappelen Damm, sier til Dagbladet at den digitale utgivelsen av boken er med på å dekke de samlede kostnadene for boken. Forlaget begynte med ebok-utgivelser i 2010. Siden da har salget av ebøker blitt doblet hvert år. Hittil i år har forlaget solgt i alt 50.000 ebøker.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)