Hopp til innhold

Sigbjørn Mostue har skrevet årets beste ungdomsbok

Forfatteren Sigbjørn Mostue får Uprisen for zombie-apokalypsen «I morgen er alt mørkt». Elever over hele landet har kåret den til beste norske ungdomsbok.

Sigbjørn Mostue

Uprisen er ungdommens egen litteraturpris, og går i år til Sigbjørn Mostue. Han har gitt ut en rekke bøker både for ungdom og voksne. «I morgen er alt mørkt» er en dyster fortelling.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Denne prisen henger veldig høyt. Jeg skjelver fortsatt i hendene, sier Sigbjørn Mostue etter å ha mottatt prisen.

Uprisen 2015 ble delt ut på Lillehammer under Norsk Litteraturfestival , med de nominerte forfatterne og juryklassene tilstede Kulturhuset Banken. Uprisen er Norges eneste litteraturpris hvor ungdom selv kårer vinneren.

«I morgen er alt mørkt» handler om den håpløst forelskede tenåringsgutten Brage. Han lever et helt vanlig liv i oljelandet Norge, som både han og vennene hans går ut i fra kan skjerme dem mot alt fælt i verden.

I morgen er alt mørkt

«I morgen er alt mørkt» ble utgitt på forlaget Cappelen Damm i 2014.

En dag skjer det noe i et land langt borte, som likevel får enorme følger for Brages trygge verden. Mediene melder om horder av rasende mennesker som går løs på hverandre i Japan. Når galskapen og smitten sprer seg, forandres alt for Brage.

– Realistisk og spennende

Juryen har lagt vekt på at boken er spennende med mange uventede vendinger. Den får fram følelser og har gode karakter-skildringer.

– Gjennom boka måtte vi le, gråte, og noen måtte til og med kaste den i veggen når det gikk dårlig med hovedpersonen, forklarer juryen.

– Boka tar opp temaer som vi ungdommer er interessert i, som forelskelse, sjalusi og hva som kan skje hvis verden slik vi kjenner den er borte for alltid. Slutten ga oss også mye å tenke på og vi diskuterte hva som egentlig skjedde. Vi gleder oss til å lese oppfølgeren, fortsetter juryen.

Boka oppfyller alle kriterier for det vi mener er en god bok.

Juryen om Uprisen 2015
Sigbjørn Mostue

– Det er ikke slik at jeg setter meg ned for å skrive en ungdomsbok. Det avgjør jeg når historien kommer, sier Mostue med premien på 10.000 kroner.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Rå ungdommer

Hvordan føles det å vinne en pris som kommer så direkte fra leserne, uten at kritikere er innblandet?

– Det er faktisk kritikere innblandet, nemlig ungdommen, som er de råeste kritikerne som finnes. Det her er kjempestort, jeg får lyst til å si «kan det bli større?» Prisen henger veldig høyt for forfattere, sier Mostue.

Forfatteren, som også skriver for voksne, har så langt utgitt 12 bøker. Ungdomsbøkene handler om både vampyrer, zombier og annen magi. Han røper at oppfølgeren ligger i sekken han har med seg. Den kommer til å handle om Marlen, som går i klassen til Brage.Tittelen er allerede klar: «I morgen er alt mørkt. Brages historie».

– Det blir en annerledes historie, sier Mostue.

Sigbjørn Mostue forteller mer om vinneboken på YouTube-videoen her:

Unge lesere bestemmer alt

Ungdomskole-klasser over hele landet har siden i vinter sprenglest, og mange har skrevet anmeldelser av sine favorittromaner. Alle måtte være utgitt i 2014. Her kan du lese alle anmeldelsene av «I morgen er alt mørkt»

De fleste bøkene var mørke, med lite humor, men mye kjærlighet, bemerker litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

– For tiden handler mange ungdomsbøker om hvordan man klarer seg i en katastrofe, altså hvis verden slik vi kjenner den plutselig blir helt annerledes, sier Straume.

I fjor gikk Uprisen til Thomas Enger for «Den onde arven». Uprisen deles ut årlig, og skjer i samarbeid mellom Foreningen !les, Den kulturelle skolesekken og Norsk Litteraturfestival.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober