Hopp til innhold

Seks ferske krimserier for barn

Litterære krimserier for barn er i vinden som aldri før. Her kommer tips til ny påskelektyre for de yngste.

Andrew P. Kroglund: Casinetto-gjengen

Venninnene Lisa, Lene Marie og Johanna i «Casinetto-gjengen» er nåtidens frøken detektiver.

«Krimteam Siri og Max»

Lars Mækle og Christian Bloom: Skoddefyrstens hevn

Får vi høre mer fra Krimteam Siri & Max?

Lars Mæhle og Christian Bloom (ill.)

Nyeste tilsudd på krim-stammen. Den første boken i dette som skal bli en serie for barn fra 9 til 13 år, er ute nå til påske og har tittelen «Skoddefyrstens hevn». Siri er modig, sterk og tynn, Max er liten, engstelig og mattesmart. Klart de er et utmerket team! Nok en småby med oversiktlig persongalleri, der det ikke overraskende viser seg at de snille egentlig er slemme og de slemme snille. Litt for forutsigbart og pregløst til at det blir mer enn enkel tidtrøyte.

«Clue-serien»

Jørn Lier Horst: "Rivertongåten"

Det er stor dramatikk i den siste boken i 'Clue-serien'.

Jørn Lier Horst

Krimserie for barn fra 9 til 13 år. Bok nummer sju, «Rivertongåten», er akkurat ute nå. De tre vennene Cecilia, Leo og Une kommer stadig over kriminalgåter på Perlen Pensjonat, der Cecilia og Leo bor. Smuglere, ransmenn, forsvunne skatter er ingredienser i en serie som også inneholder filosofiske spørsmål på et høyere plan. Klassisk, Agatha Christie-inspirert serie som er vel tilpasset sitt publikum.

Rivertongåten

«Detektivbyrå nr.2»

Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes: Bronseplass

Enkelt og tydelig, både i tekst og bilder.

Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes (ill.)

Krimserie for barn fra 6 til 9 år. Bok nummer sju, «Operasjon Bronseplass», er ute nå. Enkle og lettleste hverdagshistorier der forfatter og illustratør legger ut tydelige spor og indisier så de små leserne inviteres med til å løse mysteriet. Mild spenning, her står ikke liv og helse på spill. Ofte er ikke skurken så slem heller.

Les også: «Operasjon Påskelilje»

«Casinetto-gjengen»

Andrew P. Kroglund: Casinetto-gjengen

Påsken er tid for mysterier, også i det virkelige livet for Casinetto-gjengen

Andrew Petter Kroglund

Krimserie for barn fra 9 til 13 år om venninnene Lisa, Lene Marie og Johanna som bor ved Frognerparken i Oslo. I bok nummer to, «#Farlig_date», blir en ung jente kidnappet i parken. Noen legger ut mystiske lapper, ønsker kidnapperen å bli oppdaget? En samfunnsaktuell serie der de unge detektivene konfronteres med kriminalitet som er rettet mot deres eget miljø: narkotikabander som vil selge partydop til ungdomsskole-elever og falske facebook-venner som har ondt i sinne.

#Farlig_Date

«Purriot-serien»

Bjørn F- Rørvik og Ragnar Aalbu: Purriot og skimysteriet

Helten Gunnar Granbarbråten ligner ikke så rent lite på Petter Northug junior...

Bjørn F. Gørvik og Ragnar Aalbu (ill.)

Humoristisk krimserie for barn fra 6 til 9 år der detektiven Purriot (som ikke er Hercules Poirot, men en purre som er gift med Paprika!) elsker å bryne hjernen sin på nye mysterier. Bok nummer tre i serien, «Purriot og skimysteriet» kan leses som et lite spark til Norges overlegenhet på utstyrsfronten i langrenn. Artig for voksne, men med referanser og ordspill som nok ikke vil treffe 6-7-åringer. Bør leses av eldre barn / barnslige voksne.

«Lissi, Luta og Fyrstikken»

Petter A. Jensen: "Godstyvene i Gryndvik"

Nyskrevet bygdekrim fra 60-tallet

Petter A. Jensen

Nystartet serie for 9 til 13-åringer, som omfatter to titler. «Godstyvene i Gryndvik» er den foreløpig siste. Handlingen er lagt til et lite sted ved svenskegrensen på 1960-tallet. Dette er altså før mobilene og nettets tidsalder, men de tre vennene Lissi, Luta og Fyrstikken klarer brasene uten hjelp av moderne kommunikasjon. Brev og sladder hos landhandleren får fornyet status som hjelpemidler i etterforskningen, det samme har et magisk element som etter min mening forstyrrer den realistiske settingen. Litt langsom og ganske koselig krimserie.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.