Hopp til innhold

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg var gjest 1. november 2010.

Bjørn Eidsvåg
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

BJØRN EIDSVÅGS CV

Bjørn Eidsvåg ble født 17. mars 1954 i Sauda som sønn av baker Einar Eidsvåg og hans kone Evelyn f. Fredriksen. Han vokste opp i Sauda sammen med foreldrene og søsknene Vigdis og Eddi. Etter eksamen ved Sauda gymnas i 1973 begynte han å studere teologi ved Menighetsfakultetet i Oslo. Som 22-åring ga han ut sin første plate på det nystartede selskapet Kirkelig Kulturverksted. Den het ”Inn for landing”, ble gitt ut under navnet Bjørn Eidsvåg og frender og solgte i underkant av 5.000 eksemplarer. I de neste fire årene kom det ut to plater innspilt i Bergen, ”Bakerste benk” i 1978 og ”Endelig voksen” i 1980.

Sykehusprest

Samme år var han ferdig utdannet prest og fikk jobb som sykehusprest ved Lier psykiatriske sykehus i Buskerud. I 1981 ble han nominnert til Spellemannprisen for albumet ”Live in Ny York” som slett ikke var spilt inn i USA, men i Ny York lydstudio i Oslo foran 50 tilskuere. Denne gang var Erik Hillestad produsent, noe han også var for de fem neste Eidsvåg-albumene. I 1983 kom et gjennombrudd som plateartist med albumet ”Passe gal” som også ble nominert til Spellemannprisen. Her finner vi Eidsvågs mest spilte sang ”Eg ser”. I 1984 kom albumet ”På leit”, og i 1985 deltok han i Melodi Grand Prix med ”Gammal drøm”, men ble slått av ”La det swinge”. Samme år deltok Bjørn i fellesprosjektet ”Sammen for livet” til inntekt for sultrammede i Afrika. I 1986 kom ”Dansere i natten” og i 1988 ”Vertigo”. Han spilte også inne en singel til inntekt for AIDS-rammede sammen med Jan Eggum.

Endelig Spellemannpris

I 1989 skiftet han plateselskap til Norsk plateproduksjon og albumene ”Tatt av vinden” og ”Alt du vil ha” solgte begge mellom 30.000 og 40.000 kopier. Sistnevnte ga ham endelig Spellemannprisen i 1990. To publikumssuksesser fulgte på 90-tallet, albumet ”Til alle tider” som solgte 50.000 og ”Allemannsland” som solgte 100.000 eksemplarer. På 90-tallet stilte Bjørn opp i hyllest til hjemstedet Sauda, hyllest til Alf Prøysen og sammen med Kenneth Sivertsen på hans album ”Draumespor”. Han gjennomførte en kirketurné i samarbeid med Kirkens bymisjon i forbindelse med utgivelsen av ”Landet lenger bak” i 1996. Både den og oppfølgeren ”På svai” solgte rundt 100.000. Sammen med NORAD arbeidet han med prosjektet Obenda med et musikalsk møte mellom ham og 16 namibiske ungdommer. Det ble både plate, konsertturnéer og TV-program på NRK. I 1997 ble han kåret til Årets Spellemann og mange husker hans versjon av ”Teddybjørnens vise” fra dette året fra barneplaten ”Kvirre virre vitt”. Han ble også representert i ”Tillegg til Norsk Salmebok” som kom ut det året.

Duett med Lisa Nilsson

I 1999 skiftet han plateselskap igjen, denne gang til Metropol der ”Tapt uskyld” først kom ut, dernest konsertalbumet ”Hittil og littil” i 2000. Dette året ledet han to TV-programmer, både på TV2 og NRK. I 2001 feiret Bjørn Eidsvåg 25-årsjubileum som artist, og sambygdingen Grethe Svensen hyllet ham med et helt album med Eidsvåg-sanger – ”To små planeter”. I 2002 kom albumet ”Tålt” som ble hans hittil største salgssuksess med over 200.000 eksemplarer, mye takket være duetten med Lisa Nilsson – ”Mysteriet deg”, og Bjørn fikk ny Spellemannpris. I 2004 kom en ny salgssuksess - ”En vakker dag”. I 2006 kom nok en duett, på albumet ”Nåde”, denne gang sammen med Elvira Nikolaisen – ”Floden”. Dette året fikk han Spellemannsprisens hederspris.

Biografi

Randi Berge Svendsen ga ut ”Bjørn – en biografi” i 2007, og året etter kom hans album ”Pust” som det siste i trilogien Tålt, Nåde og Pust, innspilt på Ny-Hellesund utenfor Kristiansand. Samlealbumet ”Bjørn Eidsvåg, de beste” kom ut i fjor høst, blant annet med gjestopptreden av Åge Aleksandersen.

Verv og radioarbeid


I fjor og i år har han vikariert i radioprogrammet ”Radioresepsjonen” på NRK P3 under kallenavnet ”Losen”. Bjørn har sittet i styret i interesseorganisasjonene NOPA, GRAMO og TONO og er nå styremedlem i Norsk Artistforbund.

Han bor i Lier og Oslo sammen med kona gjennom 36 år, Ragnhild Idsø. Sammen har de tre voksne barn, Einar på 32, Simen på 28 og Lise på 24 år.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.