Hopp til innhold

Bjarne Melgaard: – Jeg er ikke en rasist

Bjarne Melgaard svarer på rasisme-anklagene etter at bildet av den russiske moteredaktøren Daria «Dasha» Zjukova sittende på hans stol vakte oppsikt forrige uke. – Jeg er ikke en rasist, sier Melgaard.

Bjarne Melgaard kommeterer stol-kritikken

Kunstneren Bjarne Melgaard svarer på rasisme-anklagene etter at bildet av den russiske moteredaktøren Daria «Dasha» Zjukova sittende på hans stol vakte oppsikt forrige uke. Foto: Anders Tvegård

Bildet av den russiske sosietetskvinnen, moteredaktøren og kunstsamleren Daria «Dasha» Zjukova på en Bjarne Melgaard-stol laget av en svart mannekeng vakte oppsikt og ble kalt rasistisk i bloggsfæren forrige uke.

Dasha Zhukova og Bjarne Melgaard

Bildet av den russiske moteredaktøren Daria «Dasha» Zjukova på en Bjarne Melgaard-stol laget av en svart mannekeng ble kalt rasistisk i bloggsfæren.

Foto: Buro 24-7 / Berit Roald / Faksimile / NTB Scanpix

LES OGSÅ: Rasisme-anklager mot bilde av Melgaard-stol

Bildet av henne ble nemlig publisert 20. januar. I år var dette Martin Luther King Day – en offentlig høytidsdag i USA til minne om borgerrettighetsforkjemperen.

NRK møtte Bjarne Melgaard i New York i helgen, og fikk dermed anledning til å spørre kunstneren selv om hvordan han stilte seg til kritikken.

Anklaget for å være rasisme

– Dette er utrolig rasistisk, tvitret organisasjonen Organizing for Women's Liberation da bildet ble publisert forrige mandag.

– Budskapet er den hvite rases overlegenhet, fortalt på et tilsynelatende rolig, men samtidig åpenbart fornedrende vis, skrev Claire Sulmers, redaktøren av motebloggen FashionBombDaily.

– Selv i den makabre motefotobransjen klarer dette kvalmende rasistiske bildet å stikke seg fram. Det er attpåtil publisert på Martin Luther Kings dag, tvitret den britiske historikeren Axel von Tunzelmann.

Heller ikke NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke var spesielt imponert. Hun mener både bildet og Melgaards kunstverk er mislykket.

– Vi vet at den hvite rase har vært undertrykkere og afrikanere har vært et marginalisert folkeslag. Dette fremstår bare som et patetisk forsøk på å sjokkere og dermed skaffe seg oppmerksomhet, sa Pahle Bjerke i forrige uke.

– Jeg er ikke en rasist

NRK traff kunstneren Bjarne Melgaard i New York i helgen. Melgaard forteller blant annet at kritikken ikke går innover ham så lenge han selv vet hva han står for.

– Det er ting som kommer ut av alle proporsjoner, sier Melgaard.

– Stolen er et kunstverk som består av flere deler for det første, og har vært utstilt tre ganger i Roma, Paria og New York og har fått gode resesjoner. Jeg synes de reaksjonene kommer litt vel sent. De burde kommet for et og halvt år siden da verket ble stilt ut.

– Du blir omtalt som en rasist av noen. Hvordan tar du det?

– Det tar jeg ikke på alvor i det hele tatt. Jeg er ikke noen rasist. Folk får tolke ting sånn som de ønsker selv, det kan man ikke bestemme over. Så lenge man selv vet hva man står inne for, så er det bra, avslutter Melgaard.

La seg padde flate

Bildet ble publisert på den russiske nettsiden Buro 24/7 mandag forrige uke i forbindelse med et intervju med Daria Zjukova. Nettsiden skar etterhvert vekk nederste del av bildet til saken.

Saken fortsetter under bildet.

Allen Jones: Chair

Allen Jones: «Chair» (1969). Bjarne Melgaards stol er en pastisj over dette verket.

Foto: tate.org.uk / Allen Jones/Tate

Etter å ha sett mottakelsen bildet fikk har Zjukova, som også er kjæresten til oljemilliardær og Chelsea-eier Roman Abramovitsj, beklaget poseringen.

– Bildet tok Melgaards stol ut av sin sammenheng. Den er ett av mange kunstverk som gjentolker historiske verk av Allen Jones som en kommentar på kjønn- og rasespørsmål. Det er beklagelig at fotoserien sammenfalt i tid med markeringen av dr. Martin Luther King, sier hun ifølge nettstedet StyleIte.

Reaksjonene har også fått redaktøren av Buro 24/7 til å legge seg langflat.

– Vi ønsket aldri å såre noen. Vi er mot rasisme, kjønnsdiskriminering og alt som bryter med grunnleggende menneskerettigheter, skriver nettsidens redaktør Miroslava Duma i en beklagelse på Instagram.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober