Hopp til innhold

Birger Magnus blir NRKs nye styreleder

Tidligere Schibsted-topp Birger Magnus (59) tar over ledervervet i NRK-styret etter William Nygaard.

Birger Magnus

GÅR TIL NRK: Tidligere Schibsted-topp Birger Magnus ble i dag utnevnt til ny styreleder i NRK. Her fra pressekonferansen hos Kulturdepartementet i ettermiddag.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Audhild Gregoriusdotter Rotevatn

BLIR SITTENDE: Styremedlem Audhild Gregoriusdotter Rotevatn får fornyet tillit, som det eneste av de eksterne styremedlemmene.

Foto: allkunne.no
Anne Aasheim, direktør i Kulturrådet.

FORSVINNER UT: Nestleder Anne Aasheim får mer tid til jobben som direktør for Kulturrådet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Lasse gimnes

SKRYTER AV MAGNUS: Medierådgiver Lasse Gimnes fremhever Magnus' solide medieerfaring.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kulturminister Thorhild Widvey (H), som utgjør NRKs generalforsamling, har i dag valgt NRKs styre for de neste to årene.

Dermed er det klart at William Nygaards arvtaker i styrelederstolen blir tidligere Schibsted-konserndirektør Birger Magnus.

– Med Birger Magnus har NRK fått en styreleder med svært solid bakgrunn fra mediebransjen og utvikling av digitale satsinger. Magnus har dessuten erfaring som styreleder og -medlem for en rekke virksomheter. Styret for øvrig er bredt sammensatt, uttaler kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding i ettermiddag.

Store utskiftninger

Sittende styreleder William Nygaard varslet på forhånd at han ikke ønsket å stille til valg for en ny periode, og det var dermed gitt at departementet ville velge en ny styreleder.

Magnus sier dette om jobben han skal overta:

– NRK er den viktigste mediebedriften og kanskje også den viktigste kulturinstitusjonen i Norge. Det er med en stor porsjon ydmykhet jeg går løs på denne jobben.

Magnus sier at NRKs utfordring fremover er lik alle andre mediebedrifter med at man må tilpasse seg en ny mediehverdag.

– NRK må fortsatt være relevant for folk samtidig som at samfunn og teknologi er i rask ending. NRK er kanskje den mest relevante av samtlige mediebedrifter i Norge, men det blir man ikke av å hvile på laurbærene. NRK må tilpasse seg for å tilpasse seg nye seer- og leservaner, sier han til NRK.

Han poengterer overfor NTB at de kommersielle kanalene blir likere og likere, og at NRKs oppgave er å produsere det som ellers ikke ville blitt produsert.

Les: Nygaard gir seg som NRK-styreleder

Store utskiftninger i styret

Utfallet av tirsdagens generalforsamling er imidlertid at så godt som alle eksterne representanter i det sittende NRK-styret skiftes ut. Av de nåværende eksterne styremedlemmene, er det kun Audhild Gregoriusdotter Rotevatn som blir sittende.

I det nye styret får Magnus med seg nestleder Gunvor Ulstein, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, Geir Bergkastet og Ellen Inga O. Hætta, samt varamedlemmene Cato Hellesjø og Silje Aspholm Hole.

I perioden fra 2012 til 2014 har styret bestått av styreleder William Nygaard, nestleder Anne Aasheim, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, Gunnar Flikke, Steinar Ness, Lars Toverud, Per Ravnaas og May-Britt Bøhn, med varamedlemmer Long Litt Woon og Harald Schjelderup.

Magnus var ett av navnene som på forhånd ble trukket frem, som mangeårig konserndirektør i Schibsted og sittende styreleder for flere selskaper, deriblant Storebrand og Hafslund.

Han var allerede på nittiallet sentral i å utarbeide en samlet digitalstrategi for Schibsted, en strategi som blant annet ledet til etableringen av Finn.no.

Roser utnevnelsen

Daglig leder Lasse Gimnes i konsulentselskapet GimCom har fulgt mediebransjen tett i en årrekke, og synes at utnevnelsen av Magnus er meget spennende.

– Dette er en meget kompetent og godt bevandret person med lang og bred medieerfaring, sier Gimnes, og viser til Magnus’ bakgrunn som toppleder i Schibsted-systemet.

Han mener valget er trygt og godt, og trekker fram som en sterk fordel at Magnus har en bred kompetanse innenfor å utvikle medier mot nett og mobil.

– Det at Schibsted er blant medieselskapene i Europa som har kommet lengst på digitale medier, kan i stor grad tilskrives Birger Magnus og selskapets tidligere direktør Kjell Aamot, sier Gimnes.

Han sier at Magnus vil få en utfordring med å «jobbe godt i forsvar» og sørge for å ivareta den posisjonen NRK har når det gjelder å nå ut til en veldig stor andel av befolkningen.

– Å sørge for at NRK er sterke på mobil, nett og live TV blir blant hans største utfordringer, i likhet med å overse overgangen fra FM-radio til DAB. NRK har også en utfordring med tanke på i større grad å nå yngre TV-seere, sier Gimnes.

Også journalistene i NRK er fornøyd med valget av ny styreleder.

Vi er glad for at vi får en ny styreleder med erfaring fra mediebransjen og ønsker Birger Magnus velkommen. Vi hadde ønsket oss en større kontiunitet, men dette ser ut til å være et spennende styre uten sterke politiske bindinger, og NRKs uavhengighet er noe vi er opptatt av, sier leder Sidsel Avlund i fagforeningen NRKJ.

Les også: Blir trolig ikke ny styreleder i NRK

Tidligere styreledere i NRK er Hallvard Bakke (2006-2010), Eldbjørg Löwer (2004-2006), Anne Carine Tanum (2001-2004), Torger Reve (2000-2001), Kåre Willoch (1998- 2000), Trygve Ramberg (1990-1998) og Halvor Stenstadvold (1986-1990).

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.