Hopp til innhold

– Karismatisk og fandenivoldsk, men også usikker og snill

– Kåre Valebrokk var ikke bare en hardtslående replikkmaskin, han var også konfliktsky, sier biograf Frank Rossavik. Boka om Valebrokk knuser flere myter om medielederen og journalisten som døde i vinter.

Kåre Valebrokk og Frank Rossavik

Frank Rossaviks biografi om Kåre Valebrokk gir et sammensatt bilde av medielederen og journalisten

Foto: Scanpix

Kåre Valebrokk var som toppsjef i Dagens Næringsliv og senere i TV 2, en av de mest innflytelsesrike norske medielederne ved inngangen til det 21. århundre.

LES:

– Han var uten tvil en fornyer av næringslivsjournalistikken, som rundt 1960 var baktung og høflig, sier Rossavik.

– Journalister og fotografer meldte seg når en fabrikk skulle åpnes eller en champagneflaske knuses mot en skipsbaug, sier historiker og økonom Einar Lie, i biografien.

Mannen og mytene

Slik var myten om Kåre Valebrokk: En mann som røykte minst seksti sigaretter uten filter hver dag, som drakk som en svamp, som helst så at journalistene hans også drakk, en dristig cowboy, konstant døden nær.

Kåre Valebrokk likte myten om seg selv:

– Den er topp. Passe rufsete. Jeg gidder faen ikke være et forbilde for alle, sa han.

Frank Rossavik skriver i biografien kanskje var han helt motsatt. Også.

Var Kåre Valebrokk ikke bare ulik myten om seg, men helt motsatt av den?

Frank Rossavik

– Han var usikker, konfliktsky og snill. Egentlig ville han bare at alle skulle trives i jobben sin og gjøre sitt beste. Han ville ha fornøyde journalister, skriver Rossavik.

– Ikke for pyser

Men å være Kåre Valebrokks medarbeider var likevel ikke noe for pyser. – Det var faktisk ikke bare Kåre Valebrokk som drakk i arbeidstiden, han utsatte også sine medarbeidere for drikkepress.

Hans alkoholvaner passet også godt til andre av hans måter å lede på.

– Han jobbet til sent på natten. Han holdt møter uten skriftlige konklusjoner. Han handlet på intuisjon og ombestemte seg ofte. Men han fikk resultater, og dette bildet av medielederen utelukker ikke at han både var nyskapende og strålende, sier Rossavik i biografien.

Frank Rossavik

Frank Rossavik hevder å ha knust noen myter i biografien om Kåre Valebrokk

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hva ble du mest overrasket over?

– At Kåre Valebrokk var redaktør for bladet «Trygg politikk» fra 1968-70. Jeg hadde aldri hørt om bladet, men det ble startet av den såkalte «Vestfold-aksjonen for borgerlig samarbeid». At Valbrokk agiterte for dette, visste jeg ikke, sier Rossavik.

– Han var liberaler og antisosialist, Jeg tror at han kanskje stemte på Anders Langes Parti i 1973, men det er bare en teori jeg har, sier biografen.

Boka «En god story - en biografi om Kåre Valebrokk» anmeldes på NRK.no onsdag.


Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.