Hopp til innhold

Bill Cosby må møte i retten

Den 78 år gamle komikeren må møte i retten, tiltalt for seksuelle overgrep mot en kvinne i Pennsylvania for tolv år siden.

En rettslig forundersøkelse skal avgjøre om Bill Cosby må stå ansikt til ansikt med en av de nesten 60 kvinnene som har anklaget ham for seksuelle overgrep siden 70-tallet. TV-stjernen er tiltalt for overgrep mot Andrea Constand i 2004.

Det er en dommer i Norristown, Pennsylvania som slår fast at Cosby må møte i retten. Dommeren har gjennomgått anklagene fra 43 år gamle Andrea Constand og lyttet til Cosbys forsvarere under en rettslig høring tirsdag.

Saken mot Cosby ble gjenåpnet i fjor etter at nesten 60 kvinner anklaget ham for seksuelle overgrep siden 70-tallet.

Han ble i desember tiltalt for seksuelle overgrep mot Andrea Constand (43) i 2004.

Mange saker foreldet

Ifølge Telegraph har det lenge vært sannsynlig at saken ender opp i retten, fordi de andre anklagene mot ham er foreldet.

Saken vekker interesse, både hos de nesten 60 andre som har anklaget Cosby for seksuelle overgrep, og i media.

Andrea Constand jobbet som basketballtrener ved et universitet i Philadelphia, samtidig som Bill Cosby var ansatt der. De var venner og hun har sagt at hun betraktet ham som en mentor.

I 2004 inviterte han henne med hjem under påskudd av å ville gi henne karriereråd.

Bill Cosby og Andrea Constand

Bill Cosby (2014) og Andrea Constand (1987). Tirsdag møtes de kanskje i retten. I desember ble Cosby tiltalt for seksuelle overgrep mot Andrea Constand, hjemme hos ham i 2004.

Foto: Ap

Beroligende midler og vin

Ifølge Constand dopet han henne da ned med beroligende midler og vin, og misbrukt henne seksuelt. Fire måneder etterpå sluttet hun i jobben. Hun anmeldte forholdet året etter.

Cosby selv har alltid hevdet at Constand samtykket til det som skjedde mellom dem denne kvelden. En domstol besluttet i 2005 at det ikke forelå tilstrekkelige beviser til at det kunne tas ut tiltale mot ham.

The New York Times fikk snusen i at Bill Cosby ga The National Enquirer et intervju i 2005 mot at de ikke publiserte vitneforklaringen hans fra den gangen.

I 2015, etter at flommen av anklagene mot Cosby ble kjent, gikk New York Times til retten for tvinge vitneforklaringen offentlig. De argumenterte med den fornyede offentlig interessen for å få vite hva Cosby den gangen hadde sagt under ed.

Erkjente å ha gitt kvinner beroligende midler

Avisen vant frem, og i vitneforklaringen kommer det frem at Cosby erkjente å ha gitt middelet Quaaludes til minst en kvinne og flere andre personer.

Man kunne også lese:

«Andrea kom innom. Vi snakket om universitetet. Vi snakket om stillingen hennes der. Så gikk jeg ovenpå og hentet tre piller, fordi hun snakket om stress», skriver Telegraph.

Saken ble trukket frem i lyset igjen i 2015 etter nyvalg av statsadvokat, Kevin Steele. Han kjørte sin kampanje på lovnader om å gjenåpne Cosby-saken om han ble valgt. 30. desember 2015, kun dager før saken ville blitt foreldet, ble Cosby tiltalt for seksuelle overgrep.

Føler en viss rettferdighet

Cosby nekter all skyld. De som ikke lenger kan bringe ham inn for retten på grunn av forelding av sakene, sier de føler en viss rettferdighet etter frigivelsene av vitnemålet hans fra 2005.

Komikerkarrieren til Cosby har lidd tungt under beskyldningene. En rekke av hans forestillinger har blitt kansellert, i tillegg til at Cosby har opplevd buing fra publikum midtveis i flere av showene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober