Hopp til innhold

Besøksrekord for "Max Manus"

"Max Manus" kan bli tidenes mest sette norske film.

Aksel Hennie i "Max Manus".
Foto: Foto/Copyright: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

Den mye omtalte filmen trakk 140.500 personer på kino i helga. Det er den beste åpningen en norsk film noensinne har hatt.

Se bilder og videoer fra premieren: Kongen rørt til tårer

Les også: Anmelderne fornøyde med Max

Les også: - Max Manus hadde mange svakheter

- Overveldet

Filmprodusent Sveinung Golimo er overrasket over de gode besøkstallene.

- Vi har satt opp denne filmen midt i den verste julestria og den har et voksent publikum, så vi hadde ikke trodd på besøksrekord. Men når vi nå ser resultatet, så er vi helt overveldet, sier produsent Sveinung Golimo til NRK.

"Fritt Vilt 2" hadde inntil denne helga den tidligere besøksrekorden, "Max Manus" slo denne med 40.000 besøkende.

Filmen bygger på den virkelige historien om motstandsmannen Max Manus, soldat i Kompani Linge og en av storsabotørene i Norge under andre verdenskrig. Filmen om Max Manus hadde ordinær premiere 19. desember.

Hvert femte kinobesøk på norsk film

Kinobesøket på norske filmer i 2008 kan muligens klare å slå rekordåret 2003. Og alt er opp til Max Manus. Hvis Max Manus trekker 200.000 nordmenn til kinosalene før nyttår, noe som er høyst sannsynlig i og med at romjula er synonymt med kinobesøk for mange, vil 2008 bli det beste norske filmåret på 30 år.

Per 15. desember i år har hvert femte kinobesøk, 20 prosent, gått til en norsk film. Ved utgangen av 2007 knep kinobesøket på norske filmer en andel på 16.4 prosent av totalen, skriver Stavanger Aftenblad.

Mest sett

Årets 22 norske filmer har trukket flere kinogjengere enn de som
valgte norsk film i 2007 hele 31,5 prosent høyere per 15. desember. Totalt har det til nå vært 2.240.000 besøkende på norske filmer i år. Det ligger 137.000 under rekordåret i 2003.

De tre mest sette norske filmene i 2008 er "Kautokeino-opprøret"
(343.300), "Lange flate ballær II" (293.000) og "Fritt Vilt II"
(267.250), mens de tre minst sette er "Bak fasaden" (1.580),
"Prøvetid" (1.200) og "Sommerhuset".

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.