Hopp til innhold

Beskylder Tony Blair for å plagiere «seg selv» i ny selvbiografi

Eks-statsministeren skal ha stjålet replikker fra filmen «The Queen» for å fortelle om sitt første møte med dronningen i sin nye selvbiografi.

the queen, helen mirren og michael sheen

Hva er film og hva er virkelighet? Tony Blairs gjengivelse av et møte med dronningen likner visstnok veldig mye på en scene i filmen «The Queen».

Foto: LAURIE SPARHAM / AFP

Forvirrende? Det er manusforfatter Peter Morgan som beskylder Blair for å prøve seg på en «livet imiterer kunsten som imiterer livet»-vri, skriver avisen Daily Telegraph.

Det er i selvbiografien «A Journey» at eks-statsministeren visstnok skal ha gått surr i hva som virkelig hendte når, hvis det i det hele tatt skjedde.

Les også: Blair setter salgsrekord

Les også: Kastet sko etter bokaktuell Blair

Blairs gjengivelse av den første samtalen mellom ham og dronning Elizabeth etter valget i 1997, likner nemlig mistenkelig mye på scenen i den prisbelønte filmen fra 2006.

Gjettet vilt

«Du er min tiende statsminister. Den første var Winston. Det var før du ble født», sa dronningen til Blair, ifølge politikerens ferske selvbiografi.

I denne samme scenen i «The Queen», sa hovedrolleinnehaver Helen Mirren dette til «Tony Blair»: «Du er min tiende statsminister, Mr. Blair. Min første var Winston Churchill.»

Les også: Blair langer ut mot Gordon Brown

– Jeg skulle gjerne ønske at dette var innsideinformasjon som jeg hadde, men dette er nok replikker jeg har funnet opp. Det er ingen som snakker om hva som skjer i møter mellom statsministre og monarker, så jeg prøvde ikke en gang å finne ut hva som virkelig ble sagt, sier manusforfatter Morgan til Daily Telegraph.

Blandet fiksjon og virkelighet?

Han kan se for seg tre mulige scenarioer til at Blairs virkelighet nesten er identisk med den oppdiktede som Morgan skapte fire år tidligere. To av disse er at manusforfatteren enten gjettet helt riktig da han prøvde å gjenskape scenen, eller at Blair bestemte seg for å bruke Morgans replikk med hensikt.

– Den tredje muligheten er at han hadde tatt en gin and tonic for mye, og blandet sammen film og virkelighet. Det synes jeg er spesielt morsomt, siden han alltid har insistert på at han ikke har sett filmen, sier Morgan.

Les også: Blair drakk for å lette på presset

Tony Blair har ikke kommentert beskyldningene fra manusforfatteren.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober