Hopp til innhold

Bernhoft vender hjem til Norge

Om halvannen uke kan Jarle Bernhofts USA-sjarmoffensiv bli kronet med en Grammy-pris. Nå er den norske soulstjernen mest av alt klar for å sette kursen hjem til Norge.

Jarle Bernhoft

SVIPPTUR HJEMOM: Jarle Bernhofts USA-eventyr kan få en ny milepæl når Grammy-prisene deles ut natt til mandag 9. februar norsk tid. Selv er han mer opptatt av å ta ned forventingene til norsk soul-suksess.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Jeg er jo han som ingen har hørt om, både i denne kategorien og under Grammy-utdelingen generelt, medgir Jarle Bernhoft når NRK møter ham på utestedet Dattera til Hagen på Grønland i Oslo.

Nordmannen har de siste årene hatt sitt hovedsete i USA, der han har forsøkt å slå gjennom som artist.

Nå som albumet hans «Islander» er nominert til Grammy-prisen i klassen for beste RNB-album, kan det se ut som om målet er innen rekkevidde.

Og nå vil han mest av alt hjem.

Første nordmann i sin klasse

Bernhoft er fortsatt satt ut over hvor ufattelig det er å være nominert til amerikanernes mest høythengende musikkpris.

– Med tanke på hvor mange RNB-plater som gis ut i USA, er det veldig, veldig merkelig å komme inn blant de øverste, det er helt sykt.

Det er første gang en ikke-amerikansk artist er nominert i kategorien for beste RNB-album.

Til sammenligning er storheter som Toni Braxton og Aloe Blacc blant de øvrige nominerte.

– Klar for å vende hjem

Bernhoft har i løpet av sitt USA-opphold gjestet store talkshow som «The Ellen DeGeneres Show» og vært gjest hos Conan O'Brian.

Likevel mener han at han muligens ikke har satset nok på et gjennombrudd.

– Jeg har nok ikke prioritert USA så godt som jeg kanskje egentlig burde dersom jeg skulle ha satsa ordentlig der. Jeg har vel egentlig bestemt meg for å vende nesa hjemover, forteller Bernhoft til NRK.

Natt til mandag 9. februar vil det vise seg om det blir en Grammy-pris på nordmannen, og om det i så fall kan få ham til å utsette flytteplanene.

Jarle Bernhoft har de siste årene satset i USA. Neste måned kan innsatsen bli kronet med Grammy-pris.

BERNHOFT VS. BLACC & BRAXTON: Den andre søndagen i februar er det klart for årets Grammy-utdeling. Jarle Bernhoft er den første utlendingen som er nominert i kategorien for beste RNB-album.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober