Hopp til innhold

Bergensbanen danket ut gullrekka på Twitter

Den som fulgte den offentlige samtalen på Twitter fredag kveld, la merke til at det var den mer enn sju timer lange togreisen med Bergensbanen på NRK2 som fascinerte publikum.

Bergensbanen

Reisen med Bergensbanen fikk et helt nytt perspektiv da NRK2 sendte hele turen som tok 7 timer og 15 minutter.

Foto: Rolf M Sørensen, NSB

– Jeg har aldri fått Linus interessert i all verdens kattevennlige dyreprogrammer på Discovery, men Bergensbanen ser han på! skrev astrofysiker og forfatter Eirik Newth på Twitter i går kveld.

Og det varte ikke lenge før kommentator Marie Simonsen i Dagbladet kunne fortelle at også hennes katt hadde ligget på sofaryggen og fulgt togturen - i hvert fall fra Bergen til Ål.

– Hvem vil bli lokfører?

Men det var ikke bare katter som lot seg fengsle av togturen som hovedsaklig var sett fra lokførerens plass.

– Rekk opp hånda alle som nå vil søke på lokførerskolen, skrev TV2s Kari Hansmark, og flere svarte at det ville de gjerne!

Programmet ble sendt direkte i NRKs nett-tv, og det varte ikke lenge før all kapasitet på utenlandslinja var i bruk. Nordmenn i utlandet utgjør en trofast del av seerne, og turen i anledning Bergensbanens 100-årsjubileum var åpenbart interessant for dem som lengter hjem til fjord og fjell.

Seertall fra NRK2 vil ikke være tilgjenglig før mandag.

Folk: Bergensbanen

Kampen for å holde sporet åpent pågår hele vinteren.

Foto: Elin Helgheim / NRK

Løs fredagshumor

Det ble tvitret om steder toget passerte, musikken som ledsaget turen, om at frontruta på toget ikke var helt ren, og selvsagt satt humoren løst.

– Denne togturen er så inspirerende at jeg tar meg et svett NSB-rundstykke med gulost, skrev tekstforfatter Dagfinn Nordbø ved midnatt.

Neste fredag sendes nok NSB-klassikeren Sandvika – Oslo S. Også den tar 7 timer og 15 minutter.

Torbjørn Brandeggen, TV2 / Twitter

Vil ha programmet til odel og eie

Ønskene om å få laste ned programmet til egen datamaskin ble stilt til NRK flere ganger i løpet av kvelden. Det første kom allerede seks timer før programmet startet.

– Programmet er en strålend idé. Blir det mulighet til å laste ned sendingen i HD-kvalitet senere, spurte «Chris», og ble fulgt opp av «Superklar»:

– Enig.... denne hadde vært kuuuuul å kunne laste ned fra nrk.no. Please, NRK :-)

TV-redaktør Rune Møklebust ved NRK Hordaland var begeistret over interessen.

– Jeg hadde allerede på forhånd fått meldinger om at noen skulle rigge seg til med mat og drikke og «være med» på hele togturen, og derfor var det moro å lese samtalene på Twitter og på nrk.no underveis, og se at denne nokså spesielle TV-ideen slo an hos flere.

– Mildt sagt et langt program

Han hadde ikke tenkt på at noen skulle ville laste ned programmet til egen datamaskin for å kunne se det flere ganger, men vil gjerne imøtekomme seerne.

Dette er fantastisk, og som togelsker får jeg tårer i øynene av dette! Virkelig synd at jeg ikke fikk med meg hele! Min oppfordring er virkelig at dette må legges ut!

B.G. / Innlegg på NRK.no kl. 03.40

– Vi må se litt på det tekniske, det er jo mildt sagt et langt program, men forhåpentligvis har vi et tilbud ute tidlig i neste uke, sier Møklebust.

– Nå dobbeltspor! Kjenner det gamle suget etter trygg asfalt. Bergensbanen tar meg hjem, jublet Lillebjørn Nilsen på Twitter da toget kjørte inn på Oslo S litt over klokka 3 i natt, NRK2-tid.

Da hadde komikeren Freddy Kjensmo allrede kastet inn håndkleet for et-par timer siden:

– Nå tar jeg resten av turen fra sovevogna, god natt!

Programmet vil gå i reprise søndag 29.11. kl. 10.27 på NRK2.

Bergensbanen på vei ut av en tunnel.

- Blir programmet lagt ut som podkast slik at jeg har noe å se på neste gang jeg tar toget fra bergen til Oslo, spurte Geir Holen på Twitter.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober