kringkastingsrådet og drømmehagen - Kringkastingsrådet var unisont enige om at NRK Super burde vurdere Drømmehagen-flyttingen på nytt. - Foto: Fotomontasje /

Kringkastingsrådet var unisont enige om at NRK Super burde vurdere Drømmehagen-flyttingen på nytt.

Foto: Fotomontasje

Kringkastingsrådet ber NRK lytte til publikum i Drømmehagen-saken

Kringkastingsrådet synes ikke det er noen skam å snu, og råder NRK Super til å fortsette å sende «Drømmehagen» på ettermiddagene.

Det var under dagens møte at en hel time ble brukt til å diskutere NRK Supers beslutning om å flytte det populære barneprogrammet «Drømmehagen» fra sin faste sendetid klokken 17.30.

I flere uker har fortvilte småbarnsforeldre kontaktet både kanalen og medlemmer av Kringkastingsrådet med bønn om å få tilbake «Drømmehagen» i den faste leggerutinen.

Les også: – «Drømmehagen» var fast rutine

Les også: NRK Super må forklare seg om Drømmehagen

En Facebook-gruppe som krever programmet tilbake til samme sendetid, vokste raskt til rundt 25 000 medlemmer.

Traff de yngste

Men etter to år med Makka Pakka var det ifølge Nils Stokke på tide å endre tilbudet i sendeflaten.

– Vi bytter på programmer hele tiden, da det er vår oppgave å gi et variert tilbud til barn i alle aldersgrupper. «Drømmehagen» traff 40 prosent av barna mellom 2 til 4 år. Når «Fantorangen» nå sendes i stedet, er det også 25 til 30 prosent flere barn i den aldersgruppen som ser på, forklarte Stokke overfor Kringkastingsrådet.

Kringkastingsrådet Drømmehagen - Det ble vist klipp fra Drømmehagen for de rådsmedlemmene som ikke hadde mye erfaring med det hypnotiserende programmet fra før av. - Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Det ble vist klipp fra Drømmehagen for de rådsmedlemmene som ikke hadde mye erfaring med det hypnotiserende programmet fra før av.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Les også: «Fantorangen» mer pop enn «Drømmehagen»

Flere i rådet, blant annet tidligere Se og hør-redaktør Knut Haavik, satte derimot spørsmålstegn ved om det var riktig å endre kun for forandringens skyld. Flere av rådsmedlemmene er småbarnsforeldre, og bemerket at også barn under to år hadde glede av programmet.

– Vi er programforpliktet til å lage TV for barn fra to år og opp over. Det er et veldig kontroversielt tema både her til lands og internasjonalt om man skal lage TV for spedbarn, og vi tar foreløpig ikke et standpunkt i den saken, svarte Super-redaktøren.

BBC produserte opprinnelig programmet for målguppen 1-4 år, mens NRK har sendt «Drømmehagen» i sendeflaten som er beregnet på de mellom 2 og 4 år.

Støtter foreldrene

Nils Stokke - NRK Super-redaktør Nils Stokke sier de skal ta med seg rådet videre. - Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

NRK Super-redaktør Nils Stokke sier de skal ta med seg rådet videre.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Flere medlemmer i Kringkastingrådet understreket at det var viktig for NRK Super ikke å bli oppfattet som arrogante, og at det ikke var noen skam i å snu. Men det ble også bemerket at man ved å bytte ut «Fantorangen» med «Drømmehagen» igjen, risikerer en lignende Facebook-gruppe som krevde førstnevnte program tilbake.

Les også: Traumatisk barne-TV

Likevel valgte Kringkastingsrådet å komme med følgende vedtak:

– Engasjementet rundt programmet viser hvor mye NRK betyr for folk. Rådet mener derfor at Drømmehagen bør sendes på ettermiddagen, besluttet leder May-Helen Molvær Grimstad.

Ikke overrasket

Beslutningen fra Kringkastingsrådet er på ingen måte bindende, og kun et velmenende råd fra folkets representanter til NRK. Redaktør Nils Stokke var heller ikke overrasket over utfallet.

– Vi skal selvfølelig ta det med oss videre, og vurderer jo også programtilbudet vårt forløpende. Men vi har et ansvar for å lytte til de andre også, sier Stokke til NRK.no, og henviser blant annet til seertallene som viser at flertallet ønsker «Fantorangen».

– Vi har alltid variert på barne-TV. Da siste episode av «Brødrene Dahl» gikk på TV, gjorde det vondt. Men det gikk også over etter en liten stund, minner han om.

Drømmehagen - Drømmehagen ga en etterlengtet halvtime med fri for småbarnforeldrene. Nå krever de at programmet flyttes tilbake.NRK

Drømmehagen ga en etterlengtet halvtime med fri for småbarnforeldrene. Nå krever de at programmet flyttes tilbake.

Foto: NRK

Siste nytt: Kultur

  • Ny smakebit fra Foo Fighters

    Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.