Hopp til innhold

Baserte «Mammon»-rollen på Ernas høyre hånd

Anders Danielsen Lie tilbrakte tid med statssekretær Sigbjørn Aanes (H) for å forberede seg til rollen som statsministerens rådgiver i «Mammon». Selv kjenner Aanes seg igjen i flere sider ved rollefiguren.

Anders Danielsen Lie forteller om hvordan han forberedte seg til rollen som politisk fikser i «Mammon».

HURTIGMAT: Anders Danielsen Lies rollefigur i «Mammon» spiser på farten og snakker med mat i munnen. Det var én av tingene skuespilleren plukket opp fra statssekretær Sigbjørn Aanes og staben rundt ham.

De siste månedene har Anders Danielsen Lie vært å se i rollen som statsministerens nærmeste rådgiver Johs Hansen i spenningsserien «Mammon».

For å forberede seg til rollen som politisk fikser og koffertbærer, fotfulgte Lie vår egen statsministers nærmeste rådgiver, statssekretær Sigbjørn Aanes (H).

– Jeg fikk tilbrakt kvalitetstid med Sigbjørn, og det var avgjørende; både den faglige inputen om hva jobben går ut på, og hvordan han ter seg, forteller Lie når vi møter ham på bakrommet under fredagens «Lindmo»-innspilling.

– Ville gjort et poeng ut av hvor rotete han er

Hos Anne Lindmo forteller skuespilleren, kjent fra filmer som «Reprise» og «Oslo, 31. august», om hvordan han hentet inspirasjon fra Aanes og resten av staben rundt statsminister Erna Solberg (H).

Lie sier han motsto fristelsen til å kopiere Aanes personlighetstrekk direkte. Mest fordi seriens store persongalleri gjorde at det ikke ble plass eller tid.

– Hvis rollen hadde vært større eller vi hadde kommet tettere på, hadde jeg nok gjort et poeng ut av hvor rotete og distré han er som person. Det er en veldig morsom egenskap.

– Spiser alltid på farta

Statssekretæren er selv godt fornøyd med resultatet.

– Jeg er imponert av Anders, men også av manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen og resten av laget. De har utvist en nysgjerrighet overfor det politiske miljøet og gått grundig inn i det.

Aanes, som innrømmer at han selv sjelden har kontroll på hverken pass eller bagasje, kjenner seg igjen i flere sider ved den fiktive rådgiveren.

– At han alltid spiser på farta, og at han er i telefonen hele tida. Og så er det det at han fremstår som roligere og roligere jo mer det brenner rundt ham; det kjenner jeg meg igjen i.

Sigbjørn Aanes og Anders Danielsen Lie er gjester i Lindmo lørdag kl. 21.35.

Sigbjørn Aanes og Anders Danielsen Lie

FORBILDE: Erna Solbergs høyre hånd Sigbjørn Aanes (t.v.) var modell for Anders Danielsen Lies politiske fikser i «Mammon». Én av tingene skuespilleren plukket med seg, var at Aanes alltid var på telefonen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.