Hopp til innhold

Stjernedanser ved Bolsjoj er kjent skyldig i syreangrep

Den russiske ballettdanseren Pavel Dimitritsjenko er dømt til seks år i fengsel etter å ha planlagt syreangrepet som nesten blindet Bolsjoj-teatrets kunstneriske leder.

Pavel Dmitrichenko

Pavel Dimitritsjenko må sone for å ha planlagt å skade kunstnerisk leder ved Bolsjoj-balletten, Sergej Filin.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Pavel Dimitritsjenko (29) var stjernedanser i den berømte Bolsjoj-balletten. Nå må han sone seks år i et russisk fengsel.

Dimitritsjenko regnes som hjernen bak syreangrepet som førte til at kunstnerisk leder ved balletten, Sergej Filin (43), fikk alvorlige brannskader i ansiktet og øynene.

Også to andre kjent skyldig

Dimitritsjenko risikerte ni års fengsel for angrepet som skjedde i januar, men slapp unna med en mildere dom.

Også to andre tiltalte er kjent skyldige: Jurij Zarutsjij for å ha utført syreangrepet og Andrej Libatov for å ha kjørt Zarutsjij til åstedet samme dag som syreangrepet skjedde i januar. De to ble dømt til henholdsvis ti og fire års fengsel.

Trioen har sittet varetektsfengslet siden mars og satt innestengt i et bur i den stappfulle rettssalen da dommen falt tirsdag.

Ifølge domstolen er alle tre funnet skyldige i å ha påført offeret alvorlig fysisk skade med overlegg.

Pavel Dimitritsjenko i «Ivan den Grusomme»

Pavel Dimitritsjenko i «Ivan den Grusomme». Nå er han kjent skyldig i å ha planlagt syreangrepet mot Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Innrømmet å ville skade

Dimitritsjenko har innrømmet at han ville skade Filin, og at han ga en av de medtiltalte klarsignal til å angripe ham. Han nekter imidlertid for å ha godkjent bruken av syre i angrepet.

Sergei Filin på et sjukehus i Moskva

Sergei Fiin på et sjukehus i Moskva hvor han, blant annet gjennomgikk flere hudtransplantasjoner etter syreangrepet.

Foto: HANDOUT / Reuters

I januar ble kunstnerisk ansvarlig ved Bolsjoj-balletten, Sergei Filin, angrepet med syre utenfor sitt hjem i Moskva.

Zarutsjij har innrømmet at han kastet syre i ansiktet på Sergej Filin, men han avviser at det skjedde på bestilling fra Dimitritsjenko.

Sergej Filin

I januar ble Sergej Filin angrepet med syre utenfor sitt hjem i Moskva.

Foto: VLADIMIR RODIONOV / Afp

Angrepet kom etter en rekke tilfeller hvor Filin skal ha fått anonyme trusler rettet mot seg. Hans kolleger mistenkte raskt at motivet til gjerningsmannen kunne være sjalusi.

Ifølge dem fikk Filin dekkene punktert på bilen sin, bilen ble skrapt opp, og i tillegg skal telefonene hans og e-posten ha blitt hacket.

Dramatisk år for Bolsjoj

Det verdensberømte Bolsjoj-teatret har hatt et dramatisk år. Saken har avslørt bitre feider i det russiske ballettmiljøet, der det blant annet gikk rykter om at den kunstneriske lederen har favorisert enkelte ballerinaer som han skal ha hatt intime forhold med.

I Mars gikk i tillegg danseren Anastasia Volotsjkova ut i britisk presse og fortalte at kvinnene ved teatret ble tvunget til å spise middag og gå til sengs med rike forretningsmenn, noe direktør Anatolij Iksanov kalte skittkasting og fri fantasi.

I juli ble Anatolij Ikasanov sparket, avsatt av russiske myndigheter, og erstattet med Vladmir Urin.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober