Hopp til innhold

Avviser anken i Telenor-saken

Borgarting lagmannsrett har avvist anken til rettighetshaverne om at Telenor må stenge tilgangen til fildelingsnettstedet The Pirate Bay for sine kunder.

Pirate Bay og Telenor
Foto: Scanpix/AFP

Anken ble avvist fordi det ikke foreligger et tilstrekkelig grunnlag for kravet og at saken mangler hjemmel i norsk lov.

– Telenor medvirker i åndsverklovens forstand ikke til straffbare eller erstatnignsbetingede handlinger blant sine sluttbrukere ved å stille sitt nett til rådighet for allmennheten uten å blokkere The Pirate Bay, heter det fra retten.

– Rettighetshaverne er rettsløse

Cato Strøm, direktør i TONO

Cato Strøm, direktør i TONO.

Foto: Finn Morten Felberg

– Lagmannsrettens avgjørelse bekrefter med andre ord det vi tidligere har sagt, at rettighetshaverne i Norge er tilnærmet rettsløse på dette området, heter det i en uttalelse fra Cato Strøm, direktør i TONO, i en pressemelding.

Borgarting lagmannsrett mener at grensene for medvirkeransvar er uklare og at det blir Kulturdepartementets oppgave å klargjøre disse grensene når de skal gå gjennom åndsverkloven på nytt.

– Dette er med andre ord et «ingenmannsland» i den nåværende loven, og det betyr at det er fritt fram for å legge til rette for ulovlig virksomhet i norske nett, uttaler Marte Thorsby, direktør i IFPI, foreningen for norsk platebransje.

Krevde stenging av The Pirate Bay-tilgang

IFPI-sjef Marte Thorsby.

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Foto: Advokatfirmaet Grette

En samlet film- og musikkbransje tok i juni 2009 ut og krevde at Telenor stenger tilgangen til fildelingsnettstedet The Pirate Bay for sine Internettkunder.

Saken ble behandlet i Asker og Bærum tingrett i midten av oktober.

Rettighetshaverne fikk ikke medhold og anket til Borgarting lagmannsrett.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober