Hopp til innhold

– Arvet politiske gener fra østkant-bestemora

Thorvald Stoltenberg tror han arvet sine politiske gener fra bestemoren som var et arbeiderklassebarn fra svært trange kår på Oslos østkant.

Thorvald Stoltenberg i "Hvem tror du at du er"

– Helt siden jeg var liten har det fanget min nysgjerrighet hvordan besteforeldrene mine kunne leve så godt sammen med så forskjellige bakgrunner, sier Thorvald Stoltenberg i «Hvem tror du at du er».

Den tidligere utenriks- og forsvarsministeren er åttende og siste gjest i denne sesongen av «Hvem tror du at du er?», som vises mandag kveld. Stoltenberg får hjelp til å granske farssiden, og undersøker blant annet bakgrunnen til sin bestemor.

Det er velkjent at han er far til statsminister Jens, og født og oppvokst på beste vestkant på Frogner i Oslo. Men Stoltenberg-familien har også bakgrunn fra fattige kår på østsida av Akerselva.

Hans bestemor Gertha Andersen ble giftet inn i den borgerlige familien, til tross for sin oppvekst i Lakkegata på Grønland i Oslo.

Det var temmelig uvanlig at noe slikt skjedde på 1800 -tallet, og de store ulikhetene har alltid fascinert Thorvald.

– Helt siden jeg var liten har det fanget min nysgjerrighet hvordan besteforeldrene kunne leve så godt sammen med så forskjellige bakgrunner, sier han.

Thorvald H. Stoltenberg og Gertha Andersen

Thorvald Stoltenbergs besteforeldre Gertha og Thorvald kom fra svært ulike kår: Hun var en slakterdatter som kom fra svært kummerlige forhold i Lakkegata på Oslos østkant - mens han tilhørte borgerskapet.

Foto: Privat

Besteforeldrene betød mye

Stoltenberg forteller at hans besteforeldre, Gertha og Thorvald, betød mer for ham enn hva som er vanlig i de fleste besteforeldreforhold.

Thorvalds far, Emil, som var yrkesmilitær, ble nemlig hentet i huset og ført bort av tyskerne i 1940, foran øynene på den da 12 år gamle Thorvald. Da han ble ført vekk, ba Emil sønnen sin love å ta ansvaret hjemme og passe på søsteren sin. I den perioden bodde de to hos sine besteforeldre.

– De ble foreldre for meg under krigen. Jeg hadde mye med dem å gjøre, men vet lite om deres fortid, og er nysgjerrig på den, sier han.

Thorvald senior giftet seg i 1898 med Gertha, men det har vært et mysterium hvordan to personer fra så vidt ulik bakgrunn i det hele tatt kunne møtes.

Kummerlige forhold

Hun vokste opp på familieslakteriet på Østkanten i Oslo – like i nærheten av en pudrettfabrikk – et ekstremt illeluktende sted hvor menneskeavføring ble gjort om til gjødsel.

Forholdene var kummerlige på slakteriet. Dyr og mennesker oppholdt seg under samme tak, og slaktingen pågikk vegg i vegg med oppholdsrommet. Et notat fra «sunnhetskommisjonen» beskriver boforholdene i slakteriet:

«Gulvet var gammelt og utett, slik at jordbunnen i det underliggende hønsehus infiseres. Blodvann sås også å renne ned fra grunnen under slaktebodens gulv. Det skal innrømmes at forholdene ikke kan være verre enn de er nå.»

Slakteriet hvor Thorvalds bestemor vokste opp

Slakteriet hvor Thorvalds bestemor vokste opp. «Det skal innrømmes at forholdene ikke kan være verre enn de er nå.», skrev «Sunnhetskommisjonen» i et notat.

Foto: Privat

– Bestemor fortalte ikke mye fra sin barndom, men jeg skjønte at det hadde vært en tøff barndom og ungdom, og det viser den kulturforskjellen det må ha vært mellom min bestemor og min bestefar, sier Stoltenberg.

Stoltenberg har innbilt seg at de to møttes i en gardinbutikk, som fungerte som en slags bro mellom borgerskap og arbeiderklasse.

Sannheten var en helt annen. Gertha var nemlig ansatt som sekretær hos Thorvald senior. Som 18-åring fikk hun jobb som sekretær på vestkanten, og foretok dermed en stor klassereise.

Men til tross for denne klassereisen, forandret hun seg lite til tross for at hun flyttet inn i et nytt miljø da hun giftet seg og endte opp på Frogner.

Gertha hadde temperament, og innyndet seg ikke hos sin borgerlige familie. Hun hadde en væremåte og et språk som skapte spenninger i den borgerlige Stoltenberg-familien.

Thorvald Stoltenberg og søsteren Ingeborg

Thorvald Stoltenberg måtte passe på den åtte år yngre søsteren Ingeborg da deres far ble tatt til fange av tyskerne under krigen.

Foto: Privat

Plantet politisk bevissthet

– Hun var seg selv, snakket som hun hadde gjort før, bannet og kunne bli rasende. Jeg skjønte på min bestefar at det å være konfliktsky er et veldig godt verktøy på å løse konflikter. Derfor brukte jeg mye av min tid som fredsmegler til å gå tur med nøkkelpersoner i stedet for å sitte rundt bordet, sier Stoltenberg.

Han sier at hvis det var noen som plantet den politiske bevisstheten i familien, så må det ha vært Gertha med sine rettferdighetstanker.

– Hun satte dem framfor harmoni i familieselskaper. Hun gikk sterkt ut med politiske tanker og reaksjoner som jeg ligger meget nært opptil, sier Stoltenberg.

Han forteller at han selv opplevde en lignende klassereise da han, med sin vestkantbakgrunn, gikk inn i politikken på venstresiden:

- Det var ikke bare bare å komme utenfra inn i arbeiderbevegelsen i 1950- og 60-årene. Men jeg tenkte ofte på bestemor at jeg skal jammen være like sterk som henne. Jeg gikk aldri på kompromiss med min bakgrunn. Jeg er født og oppvekst i et borgerlig hjem, sier han.

Stoltenberg-familien

Thorvald Stoltenberg samler familien for å fortelle om hva han har funnet ut om slekta. Fra venstre. Camilla Stoltenberg (datter), Thorvald Stoltenberg, Jens Stoltenberg (sønn), Emil Aas Stoltenberg (barnebarn), Karljohn Sivertzen (svigersønn) og Ninni Stoltenberg (datter).

Foto: Tom Sindlng Larsen, Monster Entertainment

Irritert

På sin jakt etter sannheten om familien, får Thorvald også vite at bestefaren tilbrakte mange år i Frankrike, og kom senere tilbake til landet for å livnære seg som konjakk- og vinforhandler. Men dette er noe det har blitt snakket svært lite om i det stoltenbergske hjem.

– Jeg er overrasket – på kanten til irritasjon – over at vi visste så lite om min bestefar. Jeg føler at det var bevisst at min familie ikke ønsket å snakke om at han kom var Frankrike og drev med konjakk. Om det var moralske grunner eller skam, det vet jeg ikke. Hvorfor i alle dager kunne man ikke være åpne på det? Helt uforståelig, sier han.

Mandag klokka 21.30 viser NRK 1 «Hvem tror du at du er?» med Thorvald Stoltenberg.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter