TV-Vikings - Katheryn Winnick som Lagertha, Travis Fimmel, som Ragnar og Clive Standen som Rollo, i en scene fra tv-serien - Foto: Jonathan Hession / Ap

Katheryn Winnick som Lagertha, Travis Fimmel, som Ragnar og Clive Standen som Rollo, i en scene fra tv-serien

Foto: Jonathan Hession / Ap

– Som en gjeng uflidde røvere

– Vikingene opererte aldri med en søt og grei kjernefamilie, sier arkeolog Ellen Marie Næss. Men så ser hun også HBO-serien «Vikings» slik fanden leser Bibelen.

Ellen Marie Næss er arkeolog og kunnskapsformidler på Kulturhistorisk museum, Vikingskipshuset. Nå har hun sett den første episoden av tv-serien «Vikings», laget for History Channel. I Norden kan du se den på HBO.

Ellen Marie Næss - Arkeolog og kunnskapsformidler Ellen Marie Næss - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Arkeolog og kunnskapsformidler Ellen Marie Næss

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

På rollelisten står blant andre Gabriel Byrne, som spiller en mektig vikinghøvding. Den yngre bonden og krigeren Ragnar drar på vikingtokt og jakter på nye sivilisasjoner i vest.

For arkeologen er det mye som skurrer, selv om hun synes episoden var spennende og morsom.

– Veldig shabby

– Jeg synes de ser ut som en gjeng uflidde røvere. Vikingene likte å pynte seg. De elsket «bling» (smykker). I serien representerer de nok en slags øvre middelklasse. Da burde de hatt velsydde og fargeglade kjortler, ikke fillete brune klær med en pelsjakke over, sier Næss.

TV-Vikings - – Vikingene likte å pynte seg, derfor tror ikke arkeologen på denne shabby gjengen. - Foto: Jonathan Hession / Ap

– Vikingene likte å pynte seg, derfor tror ikke arkeologen på denne shabby gjengen.

Foto: Jonathan Hession / Ap

Arkeologen reagerer også litt på at «Vikings»-produsent Michael Hirst blander inn ting fra middelalderen.

– Det er jo et spenn på 5–600 år mellom middelalder og vikingtid. Handlingen i «Vikings» foregår i Skandinavia på 800-tallet. Første episode starter med et kjempeslagsmål. Så kommer ravnene. Det liker Næss godt, for det er nærmere virkeligheten.

– Som en mafiaboss

– Vikingtiden var utrolig voldelig. De slåss hele tiden. Ravnene var Odins fugler, de varslet død. Det er kanskje ikke helt tilfeldig, for det blir vel mye død utover i denne serien, tror Ellen Marie Næss.

Hun forteller at samfunnet på 800-tallet var et samfunn uten sentralmakt. Mange småkonger slåss mot hverandre. De opererte likevel med et gave- og gjengaveprinsipp.

– Man gir en gave og forventer å få noe tilbake. Høvdingen, eller skurken i serien, oppfører seg litt som en gudfar eller mafiaboss. Han tror han kan få ting uten å gjøre gjengjeld. Det synes jeg skurrer, sier Næss.

– Søt og grei kjernefamilie

I «Vikings» møter vi det Næss kaller «en søt og grei kjernefamilie», mor, far, jente og gutt. Men kjernefamilien er en nokså ny konstellasjon.

– I vikingtiden er det storfamilien med venner og treller som er det vanlige, sier hun.

Det handler også om kjærlighet og troskap, men det finnes ingen kjærlighetsbrev i sporene etter vikingene. Potteskår og skjeletter forteller ingenting om menneskenes hjerter. Arkeologen velger likevel å tro på Sigrid Undsets ord:

Ti sed og skikk forandres meget, alt som tiderne lider og menneskernes tro forandres og de tænker anderledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.

Sigrid Undset

– Det er jo det som gjør arkeologi så spennende. Hvor mye har vi egentlig forandret oss gjennom århundrene? Jeg tenker at det også må ha vært kjærlighet, sjalusi og drama, sier Næss.

Burde folk dra på Vikingskipshuset fremfor å se «Vikings»?

Osebergskipet - Osebergskipet - Foto: Scanpix /

Osebergskipet

Foto: Scanpix

– Alle burde ta en tur til oss og se på de ekte sakene, så kan man kose seg med fortelling og drama etterpå. Men tro ikke at det du ser er ekte.

Skipene i serien ligner ordentlige vikingskip, men de ekte er finere, mye mer elegante og langt mer troverdige, sier arkeolog og kunnskapsformidler Ellen Marie Næss.

Siste nytt: Kultur

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.

  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris.

  Målet med satsingen er at barn og unge skal få muligheten til å oppleve ny, aktuell og norsk musikk innen ulike sjangre, på lik linke med det voksne publikum, heter det om konseptet «Yngling», melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.