Hopp til innhold

- Apple vil fortsette med nakensensur

Apple vil fortsette å sensurere nakenhet, og har ingen planer om å diskutere deres firmapolitikk i det offentlige rom, forteller politiker Morten Løkkegaard, etter at han fikk «audiens» hos to av Apples europatopper.

Sensurerte pupper med epler

Peter Øvig Knudsens opplevde å få sine bøker om hippiekultur sensurert av Apple, på grunn av nakenheten. Det multinasjonale selskapet lot seg heller ikke imponere da forfatteren redigerte inn epler på de nakne kroppene i boken.

Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk

NRK.no meldte sent i fjor at Apples e-bokhandel ikke ville selge danske Peter Øvig Knudsens bøker «Hippie» 1 og 2 så lenge det fantes bilder av nakne mennesker i dem.

Etter at Knudsen selv sensurerte boken, med strategisk plasserte epler, ble den på ny lagt ut for salg – i fire dager. Apple lot seg ikke imponere av selvsensuren.

Siden den gang har sensurdebatten rast i Danmark.

– Hvis Apple blir den ledende bokhandelen i Danmark, så har vi en situasjon der det sitter noen amerikanske sensorer på andre siden av Atlanterhavet som bestemmer hvilke bøker man kan kjøpe i landets største bokhandel, sa Øvig til Jyllands-Posten før nyttår.

– Helt overordnet er det et inngrep i den kunstneriske friheten, sa formann for dansk journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregaard.

Den største delen av inntektene fra dansk boksalg stammer fortsatt fra trykte bøker, men i fremtiden er det ventet at større deler skal hentes fra e-boksalg.

Styres 100 prosent fra California

Tirsdag hadde Venstre-politikeren Morten Løkkegaard møte med Apples to øverste sjefer for Europa, uten å kunne vise til de helt store resultatene.

– De var hyggelige og fikk fortalt hva de mener, en gjentakelse av det vi allerede vet. Nemlig at de vil sensurere det de oppfatter som porno, og at de er i sin fulle rett til ikke å ha slikt i sin nettbutikk, sier Løkkegaard til DR Kultur.

Løkkegaard er klar over at Apple er et selskap som styres 100 prosent fra California, og at det ikke er mulig å gjennomføre noen endringer i firmapolitikken før noen derfra kommer på besøk.

– Nå har «røyket dem ut av busken» i Europa, så neste skritt blir forhåpentligvis å få besøk fra California. De fortalte at det er besøk fra California et par ganger i året, så da håper vi at man kan få «audiens» en av de gangene, sier Løkkegaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Et bitte lite skritt i riktig retning

nakne hippier

Nakne hippier på strand, tildekket av epler ble for sterkt kost for Apple.

Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk

Venstre-politikeren synes det er helt greit at et privat firma skal få lov til å ha sin politikk, og understreker at Apple driver helt lovlydig. Han vil bare ha en dialog om ytringsfrihet.

– Som kulturpolitiker ønsker jeg å få lov til å diskutere hvorvidt den kulturelle ytringsfriheten blir tråkket på av enkelte dominerende aktører på markedet, og jeg ønsker frem for alt at forbrukerne skal vite hva som foregår, sier Løkkegaard.

Han kaller tirsdagens møte «et bitte lite skritt i riktig retning».

– Problemet med Apple er at de har en annen firmakultur, som er vesentlig mer lukket. Så vi er ikke på noen som helst måte imponert over dette, men vi er nødt til å anerkjenne at de er i deres gode rett til å holde på som de gjør, mener politikeren.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.