Jorden sett fra Apollo 17 på vei til månen, foto Wikipedia

Åpenbaringer

Enkelte opplever åpenbaringer.

Abraham, da han tok med seg Isak til fjells for å ofre ham.

Sokrates hørte stemmer, en Daimon, talte til ham.

Med Læstadius og Hans Nilsen Hauge var det på samme viset.
Bare svada – eller?

Hør: Studio Sokrates: Ralph Waldo Emerson del 2

Emerson og tanta hans
Ralph Waldo Emerson og tanta Mary Moody Emerson var begge villige til å akseptere åpenbaringer som handlingskonstituerende. Enkelte vyer betydde for mye til å avvise og late som ingen ting. Selv om Mary var bekymra da Ralph begynte å lese erkeskeptikeren David Hume kom unge Ralph ned med beina på jorda: Humes skeptisisme måtte overvinnes på et eller annet vis. Han fikk en åpenbaring:

«Hva er det som hindrer meg i å tenke, snakke, skrive og handle som et fritt menneske? Jeg kan si til Universet: Store Herre! Du er ikke min mor! Vend tilbake til det kaos som skapte deg hvis du vil – jeg er likevel et levende vesen. Jeg lever, jeg er! Hvis jeg skylder mitt liv til noe eller noen – så er det til en Skjebne større enn din: Stjerne etter stjerne, klode etter klode kan knuse – men jeg lever!» (Fra Miller, Examined Lives , New York 2011, s 293)

Cogito ergo sum
Er det for dristig å påstå at Descartes cogitosetning er en åpenbaring? Jeg tenker, altså er jeg – grunntanken i Descartes filosofiske system, det eneste han kan være helt og holdent sikker på. Og hvordan kom han fram til cogito ergo sum?

Den metodiske tvil, sier du sikkert. Han tviler på sansene sine, han tviler på logikken, han tviler og tviler og tviler – og til slutt: Jeg tenker, altså er jeg! Hoppla!

Hvis det er sånn at noen åpenbaringer er allright mens andre er helt ”up in space” så må vi ha et kriterium for å kunne skille mellom de to. Det tar ikke jeg på meg å levere her og nå. Men Ralph Waldo Emerson kom videre etter sin åpenbaring, og det han foreslo var kanskje ikke så ille?


Veien er målet:
I Studio Sokrates denne uken foreslår filosof Solveig Bøe denne måten å tolke Emerson på:

 • «Gud er i mennesket, men samtidig noe som overskrider oss, noe vi strekker oss mot. Både det å være menneske, utvikle seg som menneske, og filosofisk arbeid, blir for Emerson å være i denne bevegelsen. Være på reise, vandre, og prøve å nyte hvert øyeblikk, hvert steg på veien. »
 • «Veien er livet, og målet er i hvert steg, ikke i noe himmelsk ved endestasjonen. Visdom er å innse dette, og legge til rette for det i sitt eget liv. Tanken om at Gud er i mennesket er i seg sjøl en oppfordring til å omfavne eget liv, og de hverdagslige tingene. »

Musikken
Knut Borge tar oss tilbake til Amerika på 1920tallet – vi får et gjenhør med «Jazzens gårdsnummer 1, bruksnummer 1» Louis Armstrongs «West End Blues» og vi hører på legendariske Bix Beiderbecke. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: West End Blues – Louis Armstrong
2: Sorry – Bix Beiderbecke

Siste nytt: Kultur

 • Mark Hamill - Foto: Jonathan Short / NTB Tema
  Foto: Jonathan Short / NTB Tema

  Hamill: – En uventet gave

  Mark Hamill, som spilte den unge kjekkasen Luke Skywalker i de tre første «Star Wars»-filmene, kaller sin medvirkning i den nye filmen for «en uventet gave».

  Det var sterkt for ham å komme tilbake til filmsettet etter mer enn 30 år, siden det brakte tilbake så mange minner, forteller Hamill (62) til BBC.

 • Uma Thurman - Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema
  Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema

  Uma klar for kjøkkenet

  Uma Thurman er nyeste skuespiller klar for kokkefilmen der Bradley Cooper spiller ambisiøs chef. Den 44 år gamle «Kill Bill»-stjernen gjør dermed Sienna Miller og Emma Thompson selskap i regissør John Wells' film om kokkegeniet som vender hjem til London for å starte sin egen restaurant.

 • Aktiv Ace Frehley

  Allerede før han har sluppet sitt nye studioalbum, har den tidligere Kiss-gitaristen Ace Frehley planene klare for sin neste utgivelse.

  – Mitt neste album skal bare være covere og remikser, og det vil bli noen gjesteartister på det. Det burde være klart i løpet av neste år. Jeg har allerede begynt å jobbe med det, sier han til byrået Wenn.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.