Hopp til innhold

Ansatte ved Munch-museet skuffet over sjefen

Ansatte ved Munch-museet reagerer på nedbemanningsprosessen. – Vi har gjort alt etter boka, sier direktør Stein Olav Henrichsen.

Stein Olav Henrichsen

De ansatte ved Munch-museet er skuffet over direktør Stein Olav Henrichsen, og mener de burde vært mer inkludert i nedbemanningsprosessen enn hva tilfellet er.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

De ansatte er sterkt kritisk til nedbemanningen som nå foregår ved Munch-museet. De mener prosessen bør håndteres mer profesjonelt for at det ikke skal gå ut over Munch-samlingen eller museets virksomhet.

– Vi skulle ønske Stein Olav Henrichsen kjempet for oss slik at Munch-museet fortsatt kan holde den kvalitet som forventes, sier førstekonservator og kunsthistoriker ved Munch-museet, Ute Kuhlemann-Falck til NRK.no.

– Vi har full tillit til Stein Olav Henrichsen. Hadde vi ikke hatt det hadde han ikke sittet i jobben sin, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berge Røsland (H) til Kulturnytt fredag.

Nervøs stemning

Munch museet - fasade

Munch-museet i Oslo.

Foto: NRK

Det hersker en nervøs stemning ved Munch-museet. I februar kom det frem at 12 millioner kroner må spares, og at direktør Stein-Olav Henrichsen hadde varslet de tillitsvalgte om oppsigelser.

Denne uken ble det kjent at museet har manglet penger siden 2010. På grunn av det har en tatt 56 millioner som skulle vært brukt til prosjekter og brukt dem til drift av museet.

– Alle de ansatte jobber veldig hardt. Det er helt umulig å forestille seg at vi skal gjøre den samme jobben med færre ansatte. Ikke med den standarden vi vil ha, sier Kuhlemann-Falck.

– Jeg skjønner at medarbeiderne er både usikre, engstelige og kritiske, men vi har gjennomført denne prosessen slik vi skal. Vi er ikke ferdige med å kartlegge ale forhold ennå. Det er ikke bestemt hvem dette vil berøre, sier Stein Olav Henrichsen.

Ansatte fortviler over prosessen

Moderne Øye 7

Fra utstillingen Det moderne øye.

Foto: Tore Berntsen / Visualdays/Munch-museet

Det er første gang noen av de ansatte må gå fra Munch-museet, og dette skjer i Munchåret 2013.

I andre land går folk mann av huset for å få se utstillinger med Munchs kunst. I Paris besøkte 450.000 mennesker utstillingen «Det moderne øye» i de fire månedene den varte. I Norge trakk utstillingen 45.000 tilskuere. Det er en fordobling i antall besøkende på museet i forhold til i fjor, men det var tydeligvis ikke nok. Svikt i antall besøkende gjorde at museet i fjor gikk med underskudd.

Nå må altså 16 stykker gå.

– Ikke rettferdig

Ute Kuhlemann-Falck har jobbet ved Munch-museet siden i 2011. Før hun kom til Norge jobbet hun ved British Museum i åtte år. Kuhlemann-Falck er fortvilet over prosessen som hun mener har foregått uten at de ansatte er blitt tatt med i noen form for dialog.

– Jeg er ingen ekspert når det gjelder finansieringen, men den generelle følelsen på museet er at ingen av de som må gå har hatt noen innflytelse på finanssituasjonen, noe som oppleves som lite rettferdig.

Henrichsen sier han deler de ansattes bekymringer, men at ikke alle kan være med i nedbemanningsprosesser.

Bekymringsmelding til kommunen

Da spareplanene ble kjent reagerte 26 av de ansatte ved Munch-museet ved å sende en bekymringsmelding til kommunen. Nå har over 40 ansatte - i alt har Munch-museet 71 årsvark - skrevet under på brevet. Fotografer, kunsthistorikere, konservatorer fra alle avdelinger på huset. Stemningen på huset er nervøs.

– Vi går alle rundt å tripper og er nervøse for hva som kommer til å skje. Ledelsen la frem en plan for hvilke områder man måtte kutte stillinger på, men ikke for hvordan de plukker dem som må gå. Dette er ikke den rette måten å gjøre det på. Enkelte satt og så på powerpointpresentasjoner at deres stilling ikke var tatt med i betraktning videre i planene og skjønte at de ville få sparken.

Henrichsen sier at nedbemanningsprosesser oppleves forskjellig fra person til person.

– Vi har gjennomført denne prosessen etter alle lover og regler. De som skal være med på en slik prosess har vært kontaktet og tatt med, vi har jobbet helt etter boka.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.