Hopp til innhold

Anno-Jeanne vurderte å ikke bli med i Anno

Med en alvorlig syk far hjemme, måtte Jeanne søke råd hos moren før hun ble med i Anno.

Jeanne Bøe skyter pil og bue i Anno

Jeanne hadde problemer med å sikte da det var pil og bue i jentenes første turnering.

Foto: NRK

Rett før hun reiste inn i Fredrikstad anno 1721, ble faren til Jeanne Bøe alvorlig syk. Det var uvisst hvor lang tid han hadde igjen, og skuespilleren og dramatikeren fra Siljan var usikker på om hun skulle bli med i programmet.

– Jeg gjorde som jeg alltid gjør i vanskelige situasjoner, jeg spurte mamma, som er familiens ryggrad og klippe. Hun sa jeg skulle være med, for vi kan ikke vente på å leve mens livet foregår, forteller hun.

Selv om hun visste at faren var syk på utsiden, klarte Jeanne å nye oppholdet på Isegran.

– Jeg gikk ikke rundt og tenkte på at fæle ting kunne skje, det var det heller ikke tid til, siden vi jobbet veldig hardt der inne. Men jeg var hele tiden litt nervøs for det, sier hun.

Men oppholdet til Jeanne varte kun i to uker, og samme uka som hun kom hjem fra Anno, havnet faren i koma og døde få dager senere.

– Skjønte ikke hvordan jeg skulle sikte

For Jeanne var ikke helt heldig med den første turneringen jentene måtte gjennom. Gutta, med Frode i spissen, vant ukens svenneprøve, og var fredet etter at Hadi røk ut forrige uke. Dermed var det skyting med pil og bue som ble utfordringen for jentelaget.

– Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle sikte, om jeg skulle se til høyre eller venstre, sier Jeanne.

Hun tapte turneringen hårfint mot Liv på siste skudd, og måtte derfor ut i fekteduell mot Katja, som ble valgt til førsteduellant av guttelaget.

– Med kårda var jeg sjanseløs, jeg klarte ikke å holde den riktig en gang, sier Jeanne litt lattermildt.

Rørt til tårer

Selv om hun røk ut tidlig og gjerne skulle blitt litt lenger, er hun glad for det hun rakk å oppleve på Isegran.

Hun var den første som fikk fortalt sin slektshistorie, og hun ble svært overrasket og rørt til tårer da det viste seg at hun er direkte etterkommer av den viktige motstandsmannen og presten Jens Colstrup

– Jeg håpet å lære mer om historien min, og det fikk jeg virkelig. Det alene var verdt deltakelsen i Anno, sier Jeanne.

Jeanne Bø slektshistorie

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober